Взимаме нов заем от 1.2 млрд. лв.

Парламентът одобри предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1.2 милиарда лева. Депутатите решават дали да ратифицират споразумението за укрепване на банковите влогове между България и Международната банка за възстановяване и развитие.
Идеята е Европейската банка за възстановяване и развитие да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас кредит.

От БСП разкритикуваха действията на правителството и обвиниха управляващите, че създават опасност да влезем в дългова спирала, предаде Кросс.

“Тук става дума за 1.2 млрд. лева без нито една сричка къде и как ще отидат тези пари. Ние подозираме, че тези 1.2 млрд. лв. е твърде вероятно да се свързани с втората цел – да влязат в бюджета, да се отчете по-голям приход и парите да бъдат похарчени във връзка с предстоящите президентски избори”, каза Румен Гечев от левицата.

Според Радан Кънев решението буди тревога. Той допусна няколко възможности какво стои зад него, сред които провал в бюджетната политика и провал на фонда в дейността му по събиране на задълженията към КТБ. По думите на Кънев сигурно е, че е налице провал.

“На въпроса какви са рисковете за държавата, бих ги определил като пренебрежимо малки. Защото несъбирането или непопълването на Фонда или неизпълнението на задълженията на Фонда означава, че финансовата система, банковата система не функционира, а подобна апокалиптична стратегия, ако не дай боже се случи, последната тема тогава ще бъде къде е ролята на държавата”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Заемът, който ще бъде предоставен от ЕБВР, е в размер на 300 милиона евро. С тези средства ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране.

Заемното споразумение предвижда средствата по заема да се отпускат на траншове, като сумите могат да бъдат усвоявани максимално на 3 транша с минимален размер на всеки транш 100 млн. евро. Изплащането на заема ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 г.

Заемът е договорен при стандартна такса ангажимент на ЕБВР и намалена наполовина първоначална такса. Лихвеният процент е избран от заемополучателя на базата на фиксиран марж над приложимия 6-месечен пазарен лихвен процент, като заемополучателят може, като алтернатива за целия или за част от дължимия заем, да избере да плаща фиксирана лихва.

Споразумението с МБВР е сключено чрез размяна на писма на 1 април 2016 г. Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от МБВР, ще бъде в допълнение на заема от ЕБВР и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ.

С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и участие в преструктурирането на кредитни институции. Предвижда се погасяването на главницата по заема да се извършва на годишни вноски по схема – с първа вноска на 15 юни 2022 г. и последна вноска на 15 юни 2026 г.

Заемът е договорен при стандартните такси на МБВР (първоначална и такса ангажимент) и лихвен процент на базата на 6-месечен EURIBOR и фиксиран спред. Лихвите и таксата ангажимент подлежат на плащане два пъти годишно, а първоначалната такса се финансира от заемополучателя със собствени средства.