Виното помага за запазване на паметта

Американски учени смятат, че алкохолът оказва положителен ефект върху дейността на мозъка на възрастните хора. Според тях чаша вино на ден подобрява паметта.

Учените са изследвали дългосрочното въздействие на алкохола върху възрастни хора и са установили, че той подобрява паметта и умението за заучаване. Според експертите обаче ползата от ежедневната консумация става видима едва след средната възраст, съобщана Агенция Кросс.

Алкохолът обаче не действа благотворно върху всички. Докато при 80 процента от пенсионерите той освежава паметта, при 20 процента ефектът е обратен, защото тяхната ДНК съдържа ген, свързан с болестта на Алцхаймер. Няколко механизма обясняват връзката между алкохола и способността да се мисли ясно. Това са противовъзпалителните свойства на алкохола и фактът, че умерената му консумация предпазва от деменция, инсулт, коронарни сърдечни заболявания, диабет тип II.

Изследването е обхванало 619 пенсионери на възраст от 69 до 92 години, които участват в дългосрочен проект, започнал през 1948 г.

Предишно изследване на учени от университета на Нюкасъл стигна до извода, че възрастните трябва да намалят количеството на алкохола, който пият, за да не влияе той върху лекарствата им и да избягват опасността от падане, депресия и деменция.