Внимание: Сайтове-менте лъжат с оферти за работа в чужбина

Скок в интернет измамите отчитат от прокуратурата и полицията. Най-новият вид са фалшивите сайтове с обяви за работа в чужбина. Измамниците правят копие на истинския сайт и печелят хиляди левове от измамени безработни и пенсионери. Прокуратурата и ГДБОП работят в момента по такъв случай, но все още няма задържани, предаде КРОСС.
Най-често тези схеми се реализират в Югоизточна Европа – най-вече в Украйна, но и в други съседни бивши съветски републики. За да бъдат убедителни, измамниците подменят реалните сайтове за кандидатстване за работа в чужбина, разчитайки на тяхната популярност и висока посещаемост.
“Прониква се неправомерно в сайта, копира се, блокира се достъпа до реалния сайт. И известен период действа само фалшивият сайт. В езика на IT специалистите този вид измами се нарича спуфинг”, обясни пред БНТ Илона Кръстенякова , прокурор във ВКП.
Нищо неподозиращи безработни, пенсионери и дори хора с висше образование се подлъгват лесно и следват инструкциите.
“Подават си лични данни, документи, примерно задгранични паспорти, копия от лични карти. Изпращат пари, които им се искат в посочени банкови сметки и в крайна сметка не получават услугата, за която се надяват”, разказа още Кръстенякова.
Започва се с малки суми от 35-40 лева, за да се стигне до 700-800 лева. В документите, които изпращат измамниците, обаче, има знаци, които, ако сме внимателни, могат да ни предпазят. Например правописни, стилистични грешки и странни печати. Ръцете на разследващите са вързани. Наказаните са малко, ако изобщо се стигне до тях. Един от проблемите е забраната по такива случаи да се ползват СРС-та, защото по тях не се предвиждат тежки наказания.
“Много голяма част от престъпните действия биха могли по този начин да бъдат доказани с връзките между хората от схемата. Умисълът може да се докаже по този начин. Ние – не можем”, каза още прокурорът.
Специалистите съветват да не се подлъгваме и от и-мейли с предложения за работа, които получаваме в пощите си. В масовия случай те не са реални и лесно можем да станем така наречените “мулета” в тези престъпни схеми, завличайки с пари и други хора край нас.