Впечатляваща подкрепа за ДПС в Полша

Впечатляваща подкрепа за ДПС в Полша изскочи от протоколите с гласуването, качени на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Може и във Варшава за движението бюлетина да са пуснали едва двама избиратели, но за сметка на това, в малкото погранично градче Ленкница, от 231 действителни гласа-231 са отишли за ДПС.

Бърз преглед и на останалите СИК в чужбина показва две неща. Първо, че ДПС се радва на голяма популярност в някои определени райони в държави, в които иначе масово се е гласувало за ГЕРБ и Реформаторския блок. И второ, че са пратили в чужбина голям брой членове на СИК, както и застъпници и представители.

Испания от своя страна определено е на ГЕРБ. Любопитен обаче е резултатът в СИК в Тафая – от общо 122 валидни бюлетини 102 са ДПС.

В Брюксел печелят реформаторите и ГЕРБ. Но пък в една от секциите, които са общо четири, половината от гласовете отново са за движението – 159 при общо 392 валидни бюлетини. Там ДПС има застъпник – Шеназ Камберова. В Гент пък от 369 гласа, 251 са отишли за ДПС. В Антверпен е същото – 236 гласа от общо 314.

ДПС се представя добре и в Швеция. Има 79 гласа в Стокхолм от общо 207. ГЕРБ и Реформаторите пък са взели съответно 58 и 32 гласа. 92 бюлетини в полза на движението има и в Малмьо. При близо 20 за партията на Бойко Борисов и малко над 10 за сините.

Във Винер Нойщат в Австрия пък 93 гласа са отишли за ДПС от общо 113. Председател е Шениз Пачалъ. Хасан Рашид пък е наблюдател. Иначе във Виена и в Брегенц са гласували предимно за ГЕРБ.

Дания, Копенхаген. Ситуацията е: от 300 валидни бюлетини 119 са за ДПС. В Холандия също масово са гласували за партията на Лютви Местан.

Реформаторският блок е номер едно и в Люксембург, както и в Истанбул. ГЕРБ и сините са спечелили българите в Ню Йорк, а без изненади “Коалиция за България” и АБВ – в Москва. БСП е първа сила и в Токио.

“България без цензура” пък има фенове в Италия. В Рим, Милано, Кастелмаре ди Сабия и Неапол са гласували за формацията на Николай Бареков. Иначе както сами се похвалиха от ВМРО, един от партньорите в ББЦ, масово за коалицията са гласували в Скопие (533) и Битоля (402), пише Кросс.