Връщаме стрелките с час назад

На 27 октомври /неделя/в 4.00 часа сутринта местим стрелките на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. То ще продължи до последната неделя на март, когато пък ще преместим часовниците с един час напред.

Преминаването от лятно към зимно часово време, освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им.

Смяната на времето  обаче води до нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник, обикновено този период продължава 7 дни. При някои по-чувствителни хора  неразположението може да трае три седмици. По времето на адаптация имунната система е уязвима, смятат лекари. Това провокира изостряне на хронични заболявания като астма, високо кръвно, язва.

Нервите на много от нас са опънати, бързо се уморяваме и не ни се работи. Всеки пети човек закъснява за работа или среща. Заради преминаването към зимното време чувствителността ни се повишава. Ставаме по-раздразнителни и не можем да спим добре. Според статистиката на доктори през първата седмица от новото време броят на повикванията към спешните медици се увеличава с около 11%, а самоубийствата с близо 5%.

Допълнителни часове за сън трябва да си отделим в първите 10 дни след смяната на часовника. Важно през периода на адаптация е да ядем повече плодове, зеленчуци и морски дарове. За да преборим вирусите, е добре да приемаме от витамините А, С, и Е, смятат специалистите.