Връщат маските на закрито

ananievПроведе се  работна среща в Министерския съвет,  във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19. В срещата участваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиева, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Александровска болница Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” Иван Костов.
При разговора бяха обсъдени данните относно разпространението на новия вирус. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала и за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.

На специален брифинг след това в Министерството на здравеопазването се разбра, че маските на закрито отново стават задължителни. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50 процента от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, заяви по време на брифинга министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

При търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 метра дистанция.

При провеждане на футболни мачове на сектор ще трябва да има до 1 000 души, стана още ясно по време на брифинга. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета.

„Важно е когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи”, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Съставят актове на ГЕРБ и БСП заради неспазване на мерките срещу коронавируса.

„За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението – и на министъра, и на РЗИ, е да ги глобим с максималната сума от 3000 лв. затова, че са допуснали масови събирания на много хора на закрито без спазване на отстояние и носене на маски. В резултат на това имаме заразени хора. Същото ще направим с Националния стадион „Васил Левски” поради това, че не бяха изпълнени изискванията. Макар, че формално беше спазен процентът, който трябва да е максимално зает, всички хора се струпаха на едно място – подскачаха и се целуваха”, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев по време брифинга.