Все повече хора стават жертви на трафик

Увеличават се жертвите на сексуална и трудова експлоатация. Това отчитат от “Националната комисия за борба с трафик на хора”, цитира Агенция Кросс. Жертвите за последните шест месеца са 394 души. От тях 45 са деца. Най-често жертва на “съвременното робство” стават жени и момичета, които са принуждавани да проституират. Техният брой от началото на годината е 355 жени.

Зачестяват случаите на друг вид експлоатация – трудовата, която засяга предимно мъже и момчета. От началото на година помощ са потърсили 39 мъже.

Трафикът на хора е едно от трите най-доходоносни престъпления, заедно с трафика на наркотици и оръжие. Най-уязвими, според специалисти, са децата. Герой на подобна ситуация обаче може да стане всеки. Трафикът на хора е престъпление, което е свързано с експлоатацията и има различни измерения.

Погрешно е да се смята, че само деца от нездрави семейства или без родители могат да станат жертва на трафик. Примамливи предложения за работа и хубав живот могат да подлъжат всеки, особено в интернет, където фалшивите предложения са най-често срещани.