Втори сме в Европа по разходи за данъчна бюрокрация

България се нарежда на второ място по разходи за данъчна бюрокрация в Европа. Това сочи проучване на Центъра за социологически науки и изследвания „Антонела Ди Бенедето” по поръчка на Асоциацията на италианските данъкоплатци. Разходите на страната ни за тази година ще възлязат на 16,6 млрд. евро. Водачът в класацията е Италия, като през тази година данъчната бюрокрация ще струва на гражданите 26,4 млрд. евро, което е с 1,6 млрд. повече в сравнение с миналата година. Следва Румъния с 14,2 млрд. евро, Унгария – 12,4 млрд. и Полша – 10,3 млрд. евро.

В долната част на класацията са страни като Испания – 7,2 млрд. евро, Франция – 6,7 млрд., Германия – 6,6 млрд., Великобритания – 6,1 млрд. С най-малки разходи е Дания – 2,2 млрд. евро.

Проучването е взело под внимание разходите по 16 параметри, изисквани от тромавия и неефикасен данъчен механизъм. Освен в пари загубите се измерват и във време. Италианското микропредприятие, което се състои от един или двама души, губи средно на година 121 часа или 15 работни дни на човек, за да подготви документацията и изпълни всички данъчни задължения. При малките предприятия тази загуба е 104 часа или 13 работни дни, а за средните фирми е 88 часа или 11 работни дни на човек.

„Неефикасната данъчна администрация и разните закони, разпоредби и правилници, които често пъти се прилагат противно на здравия разум, изискват реформа, която да ни въведе в нова ера. Трябва да се прекрати тормозът върху данъкоплатците и да се престане с тяхното третиране като поданици на данъчната власт”, коментира председателят на Асоциацията на италианските данъкоплатци Виторио Карломаньо. Kross.bg