Вълнуващ финал на 2023-та с Коледния концерт в Опера-Бургас в четвъртък

В навечерието на Коледа, обединяващ символ на стремежа към повече хармония – и в глобален план, и в човешките отношения, Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуваща музикално-сценична изненада в висока естетическа стойност  – мащабен Коледен концерт, под палката на доайена в родното културно пространство – Йордан Дафов, който е носител на наградата “Златен век” на Министерството на културата. Уважаваният диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност. На 21-ви декември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера маестро Дафов застава зад пулта на концерта, в който ще вземат участие: Владимир Меранлиев, цигулка, оркестър и хор – с диригент Александър Чепанов, както и младите таланти от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева. Хор „Милка Стоева“ е носител на традициите на дългогодишна хорова школа, с поредица от впечатляващи национални и международни изяви и е носител на престижни награди през годините. Преди по-малко от месец младите певци от хоровата школа взеха участие в спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе на сцената на Операта, през летния сезон участваха в представлението на „Тоска“ в Летния театър. Те са чест и желан гост в концертни прояви и постановки на Бургаската опера – като знак на приемственост в изкуството.

Тринадесетгодишният цигулар Владимир Меранлиев направи своя впечатляващ дебют на сцената на Бургаската опера – на Камерния концерт през м. октомври 2020 г., заедно с Олга Дойкова /цигулка/ и Костадин Кошничаров /пиано/, под палката на Цанислав Петков. Талантливият млад инструменталист, носител на редица национални и международни награди, впечатли с невероятната за годините си зрялост и самовглъбеност и философски поглед върху нотния текст на Йохан Себастиян Бах в изпълнението си на I-ва част от Концерт за цигулка в ла минор на великия предкласик. “За мен изкуството не е нещо обикновено”, казва Владимир, доказвайки това с изпълненията си, в които се отразява неговата огромна любов и принадлежност към музикалното изкуство.

В програмата на Коледния концерт в четвъртък са включени произведения на Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Цезар Франк, Адо̀лф Ада̀м, Антонио Вивалди, Франц Грубер, Джей Ливингстън, Джон Ленън,  Панчо Владигеров, Александър Текелиев, Петко Стайнов, Славил Димитров и др., обединени в общия замисъл, подчинен на всеобщото настроение, което е породено от светостта на предстоящия коледен празник.  Солистични изяви в концертната програма ще имат: Илина Господинова /сопран/, Милен Динолов /тенор/ и солистът на Бургаската опера Бранимир Недков /баритон/. Концертмайстор на оркестровия състав ще бъде Ваня Златева, носител на “Кристално огърлие” – най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

В празнично украсената зала на Операта ще прозвучат и празнични мелодии: Рапсодия „Вардар“ и „Песен“ от Панчо Владигеров, „Тиха нощ, свята нощ“ – аранжимент – проф. Александър Текелиев, „Алилуя“ из ораторията „Месия“ от Георг Фридрих Хендел, „Панис Ангеликус“ от Цезар Франк, „Зима“ из цикъла „Годишните времена“ от Антонио Вивалди,  песните „Пак е Коледа“;  „Бъдни вечер“, „Oh. Holy Night“, „Feliz Navidad“, „Let It Snow“ „Santa Claus is coming“  „Silver Bells“, оркестрова пиеса от Жорж Бизе, „Зима“ от Славил Димитров, „Adoramus Te“ от Йохан Себастиан Бах, „Adeste Fidelis“,  „Hark! The Herald Angels Sing, „War Is Over“ oт Джон Ленън. Вдъхновяващ финал на празничния концерт ще бъде едно истинско пиршество за сетивата – на всички нива: целият огромен артистичен състав на оркестър, хор, детски хор ще бъде допълнен и от танцьорите на Професионален фолклорен ансамбъл “Странджа” с ръководител Марио Егов. Всички артисти на сцнеата ще изпълнят темпераментната „Ръченица“ от Петко Стайнов, носител на националното самосъзнание.

В музикално-сценичната феерия на 21-ви декември младият цигулар Владимир Меранлиев, солистите, оркестровият и хоровият състав на Бургаската опера, детската хорова формация „Милка Стоева“ и танцьорите от ПФА „Странджа“ ще създадат празничните акорди на Коледния концерт, които ще продължават да дават стимул и да зареждат с посланията на високото изкуство.

И един интригуващ факт, който Йордан Дафов разкри дни преди Коления концерт. На 13 март 1899 г. е роден големият български композитор, считан за съвременен класик – проф. Панчо Владигеров. В началото на идващата 2024 година ще честваме 125 години от неговото рождение. Бургаската опера, под диригентството на маестро Дафов, ще има привилегията и честта първа да отбележи бележитата годишнина – преди самото събитие. Именно затова именитият диригент е избрал да бъде изпълнена една емблематична Владигерова творба – рапсодия „Вардар“, която е носител на най-доброто от националните музикални традиции. В рапсодия “Вардар” със забележителна художествена сила се преплитат мотиви от българската народна музика с чувството на родова памет и преклонение пред красотата на Родината.

На прага сме на магичните коледни дни, които ще осветят вътрешните ни пространства и ще ни накарат да греем — раздавайки от своя заряд, чрез споделените емоции на музикалното изкуство! В благословените дни преди Коледа Държавна опера – Бургас пожелава на всички почитатели на музикалното изкуство хармония, мир, благоденствие и любов – като най-човеколюбивото измерение на Бог, пресътворен в земните дела! Надяваме се, че и през настъпващата 2024-та година ще бъдете неразделна част от съпреживяването на нашите концерти и спектакли, като продължавате да вярвате в облагородяващата роля на музиката, която прави живота ни по-богат на нюанси и го обагря с дълбочина, красота и смисъл!

Билети за Коледния концерт – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/koleden-kontzert-0mht478
и Eventim –
https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1374055/performance.html.