В Бургаска област е обявен “жълт” код заради обилните валежи

28 л/кв.м. е падналото количество дъжд в Бургас от снощи до 8.00 часа днес, съобщи  Радио „Фокус” – Бургас. В Бургаско продължава да вали дъжд. Обстановката в цялата област е нормална. Кметът на община Поморие Иван Алексиев каза, че цяла нощ е валяло дъжд, но обстановката е нормална. Няма сигнали за наводнения. “Обхождаме улиците. Засега всичко е нормално”, каза Алексиев. Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов съобщи, че няма опасност от преливане на двете реки Дяволска и Ропотамо. Според  кмета на община Созопол Панайот Рейзи всичко е под контрол. Кметът на община Царево Георги Лапчев каза също, че обстановката е нормална. “Чул съм се с всички кметове по устията на реките Велека и Резовска и няма проблеми. При нас вали вече 15-20 часа. Отокът е добър. Няма запушени дерета, така че обстановката е нормална. Ние граничим и с река Караагач, но тя не може да направи разливи поради високия бряг откъм община Царево”, каза Лапчев.

До обяд 70 л./кв.м. е падналото количество дъжд в Ахтопол, където е валяло най-много. В Резово е 65 л./кв.м., в Малко Търново-44 л./кв.м., в Карнобат-40 л./кв.м., в останалата част на област Бургас количеството на валежите е между 30-40 л./кв.м. Нормата за месеца на падналото количество дъжд е около 40-50 л./кв.м.

”Жълт” код е обявен за 3 области на Източна България заради силен вятър и обилни валежи. Кодът е в сила за областите Добричка, Варненска и Бургаска. В трите области  духа силен, по морския бряг и бурен северен вятър, със скорост 14-19 и пориви до 24 м/сек, а  в Бургаска област е обявен “жълт” код и заради очаквани обилни валежи. Количеството дъжд в Бургас за денонощието е  28 л/кв.м, но в югоизточните райони от областта ще достигне  до 40-50 л/кв.м. Валежите ще спрат едва след полунощ на 28 септември – неделя. Северният вятър в Източна България ще бъде силен, по морския бряг и бурен. Доста хладно за септември време с максимални температури предимно между 12° и 17°. Атмосферното налягане е близко до средното за месец септември и през деня ще продължи да се повишава.