В ЕП обсъдиха положението с върховенството на закона в България

den_evropaМножество технически проблеми съпътстваха дебата за България, който се проведе тази вечер в Европейския парламент. Евродепутатите и представители на Европейската комисия и германското председателство обсъждаха върховенството на закона и основните права в страната ни във връзка с протестите и обвиненията за корупция, съобщи БНР.

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Манфред Вебер – председател на групата на ЕНП в ЕП: “Бойко Борисов ръководи едно проевропейско правителство – той проправи пътя към еврото и винаги е подкрепял Механизма за върховенството на закона. Борисов иска такъв механизъм. Така че в България не всичко е перфектно, пред българското правителство стоят още много задачи, но страната върви по правилния път. Смяна на правителството не се постига с демонстрации, а избори. Редовните избори в България са през март догодина, тогава избирателите могат да изразят волята си”.

Рамона Стругару, евродепутат от групата на Обнови Европа: Големи имена сред някои от политическите семейства тук подкрепиха господин Борисов и екипа му и искам само да ви попитам – знаете ли кого подкрепяте? Защото подкрепяте една внимателно оплетена мрежа от хора, които са обект на сериозни обвинения за корупция, пране на пари и измама с европейски пари. И една система, която потъпква върховенството на закона, демокрацията и европейските ценности. Виждала съм как полицията влачи жени и снимки на деца, напръскани със сълзотворен спрей. Това ли е защита? Сигурни ли сте, че това искате да подкрепите?

В подобен дух бе и изказването на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Катарина Барлей:„Не повтаряйте грешките си! Сега водим този дебат, защото 10 години гледахте какво са случва в Унгария, без да предприемете мерки. Не правете същото и с България.“

Елена Йончева, евродепутат от БСП/ПЕС: Днес гласът на българските граждани вече се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който призовава за незабавно връщане на принципите на върховенството на закона и демокрацията в страната.

Елена Йончева също поиска по-сериозна европейска намеса в България.

На тези изказвания възрази Андрей Ковачев от Европейската народна партия, който заяви, че Европейският парламент не трябва да се използва за политически цели:„Ние не може да се съгласим с тази резолюция, която се базира на предполагания, на слухове, по-точно недоказани съмнения за едно или друго нещо“.

Срещу използването на Европейския парламент за политически цели възрази и евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

Продължаваме да работим върху Механизма за сътрудничество и проверка, защото има несвършена работа, много ниско доверие в съдебната система и борбата с корупцията“, заяви в заключение еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова. Тя добави: „Искаме да видим, че работата и свършена – затова работим върху двете писти“, очевидно визирайки новия доклад по хоризонталния механизъм, и „искаме да постигнем много добър резултат“.

Ето по-голяма част от изказването на Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия: “Мисля, че е символично, че имахме технически проблеми с микрофоните, точно когато говорим за демокрация, свобода на словото и плурализъм на медиите. Видяхме, че колкото повече микрофони, на които можем да говорим имаме, толкова по-добър дебат се получава. А този беше много добър и по много сериозна тема, каквато е върховенството на закона, в този конкретен случай – в България. Както казах и в началото, ние ще продължим да работим по Механизма за сътрудничество и проверка, защото все още има много неизпълнени неща. Никога не е ставало дума просто за отмятане на задачите. Искаме да видим резултати и устойчив ефект в българското правосъдие, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Днешните дебати бяха предшествани от заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август, дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември и заседание на 1-ви октомври, когато резолюцията получи мнозинство.

В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се добавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите.

В навечерието на дебатите евродепутатът Сергей Станишев заяви, че сега е моментът от ЕНП да покажат принципност, като подкрепят документа и също така обвини колегите си от ГЕРБ в неконструктивен подход.„Това, че нашите опоненти от десницата искат да заличат маса текстове просто не се прие от самата комисия LIBE (Комисията по граждански свободи), защото резолюцията е политическа – да, защото Европейският парламент е политическа институция. Това е единствената демократично избрана европейска институция и той дава и политически оценки. Няма как да се мине без това. Но той не е нито антиправителствен, нито антибългарски, действително доста обективен по своята същност”.

По-рано днес  пред Европейския парламент се проведе и митинг на подкрепящите резолюцията, сред които евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от “Отровното трио”.

Пред “Хоризонт” Минеков подчерта:„Група от наши парламентаристи от най-крайната дясна страна са се заели с организация, която цели този декларация да бъде туширана колкото се може повече и към тях, за съжаление, съучастват не само крайна десница, но и голяма част от Европейската народна партия (ЕНП).