В Несебър отпускат средства за нуждите на сдружения с нестопанска цел

С 18 гл. „за” на основание чл.21, ал.1, т.6 и т.23 от ЗМСМА, Общинският съвет – Несебър одобри списък на Сдруженията с нестопанска цел, развиващи дейността си на територията на община Несебър и размера на средствата за финансовото им стимулиране за 2015 г.Според гласувания списък,средствата са за: „Дружество на инвалидите”- Обзор и „ТСО на Съюз на слепите”- Несебър – по 3 000 лв., БЧК – Несебър – 5 000 лв.,клуб „Тракия” – Несебър и МКББ „Тодор Александров” – Несебър – по 2 000лв. Сдружение ”Вардарско слънце” – Несебър – 1 500 лв., клуб по художествена гимнастика „Черноморец” – Бургас, за провеждане на републикански турнир за приз „Жулиета Шишманова” – 3 000 лв.,на Общинска организация на съюза на инвалидите” – 7 000 лв.,на Българо – гръцко дружество „Месамбрия” – 2 000 лв., Демократичен съюз на жените и Гражданско сдружение на жените – Несебър – по 1 500 лв., Общински театър – Несебър – 5 500 лв., Дружество на несебърските художници – 7600 лв., Ловно-рибарско дружество „Несебър” – 10 000 лв., Ловно-рибарско дружество „Балкан 2012” – 3000 лв., дружество „Военноинвалиди”-Поморие – 1000 лв., Сдружение „Айкидо – Несебър” – 2000 лв.,СНЦ „Съни бийч джестик рейсинг” – 10 000 лв.

За църковните настоятелства на храмовете на територята на община Несебър бяха гласувани 67 000 лв. От тях за: настоятелството при храм „Св. Атанасий Велики –Св. Влас за изграждане на помещение за палене на свещи и свещопродавница – 7000 лв., настоятелството при храм „Св. св. Кирил и Методий” –Гюльовца – 15 000 лв. за довършителни дейности, настоятелството при храм „Св. Николай Чудотворец” в жк «Черно море» – 15 000 лв за довършителни дейности.
Съветниците решиха да не удовлетворяват искането на новоучреденото училищно настоятелство при СОУ «Любен Каравелов» за отпускане на допълнителни средства. В протокола на заседанието на Общинския съвет изрично се посочва,че тъй като: «Община Несебър ежегодно с приемането на бюджета, приема средства за субсидиране на всички училища и детски градини на територията на общината, поради което счита, че допълнителни средства за реализиране на дейността на училищното настоятелство на СОУ «Любен Каравелов» не следва на бъдат отпускани, тъй като по този начин ще бъдат поставени в неравностойно положение останалите училища и детски градини на територията на Общината. Училищните настоятелства се създават, за да съдействат за реализиране на допълнителни финансови средства на училището, в този смисъл, след като Общината вече е определила със своя бюджет средства за дофинансиране на дейностите на СОУ «Любен Каравелов» счита, че усилията на училищното настоятелство за осигуряване на допълнителни средства следва да бъдат насочени към други дарители «.
Максим МОМЧИЛОВ