В Поморие се усеща мистичния дух на древните

Жителите на Поморие са особени хора, с твърд характер и благородна душа. Във вените им тече рицарска кръв, а гените им носят гордия дух на прабългарите, изтънчеността на траките и вродената дипломатичност на византийците. И днес тук се усеща мистичният дух на древните, който поморийци ревниво пазят.

Разположен на живописен полуостров, градът е запазил обаянието на славното си минало, което е вплетено в модерното настояще. Между красивите сгради от стъкло и метал са скътани старинни паметници, които пазят спомена за отминали древни цивилизации. Няма човек, който да не потръпне от мистерията на Поморие, щом се докосне до старинните сгради. Тайнственият полуостров крие хилядолетна история, която привлича туристи от далечни земи. Градът е основан в края на V в.пр.Хр. като гръцка колония с името Анхиало. Историческите артефакти подсказват, че първите заселници тук били древните траки.

От самото си основаване, чак до началото на миналия век, той е от най-важните черноморски градове по българските земи. В миналото на Поморие са се утаили историческите пластове на възходи и крушения, на победи и поражения. Римляни, траки и елини са оставили тук своя отпечатък завинаги.

От онези далечни времена днес е съхранена антична куполна гробница. Тя датира от края на II в. – началото на IV в. сл.Хр. На това място се е намирал некрополът- градът на мъртвите. Гробницата е призната за национален паметник на културата. Оригиналната й форма и тухлена гъбоподобна конструкция й отреждат уникално място сред образците на култовата архитектура от епохата на късната античност по българските земи. В нея личат също и елементи от архитектурата на старите тракийски гробници. В миналото Анхиало е играло ключова роля на политическата сцена. Именно за това градът е ставал сцена на кръвопролитни битки. Не един и двама нашественици са обсаждали крепостните стени на Анхиало, пленени от богатствата и красотата му. Освен, че е имала стратегическо местоположение с морски излаз, античната колония е притежавала несметни богатства, при това дарени от самата природа. Изобилието от безценната в миналото морска сол, която е била по-скъпа дори от златото, са довели тук не един и двама завоеватели. За солта на Поморие в древността са се водили жестоки и кръвопролитни битки. Една от най-известните войни пламнала през 2-ри век преди Христа. Древна Аполония се изправила срещу другата голяма сила по онова време – Месембрия в спор кой да сложи ръка върху анхиалската сол. Полу на шега полу наистина, но историците в наши дни обявиха, че тази война е продължила цели 22 века и не е приключила, защото в древните хроники липсват данни някога да е сключено примирие. Това бе поправено едва през 2003 година, когато по идея на проф. Божидар Димитров Несебър и Созопол сключиха мир и признаха правото на Поморие върху несметните природни богатства. От тогава всяка година градоначалниците преподписват мирния договор, но само с благословията на кмета на Поморие, който още държи ключовата роля и контрола върху солта.
Край морския град, в анхиалското поле, на 20 август 917 година се е разиграла и съдбоносната битка на цар Симеон Велики, край река Ахелой. Българските воини разгромяват войската на магистър Лъв Фока и нанасят съкрушителен удар върху Византийската империя. Бляскавата победа утвърждава България като велика сила в цяла Европа.
Поморие вероятно е единственият град в света, който е дал на православието трима Вселенски патриарси – Михаил lll Анхиалски, Йеремия ll Транос и Партений l. За първите двама Анхиало е роден град. Единият от тях Йеремия ll Транос дава автокефалност на Руската православна църква. Той е прекарал дълги години в монашество в манастира на остров “Св. Иван” край Созопол. Йеремия ll Транос е първият вселенски патриарх, осъществил контакти между православни и протестанти. Още няколко Вселенски патриарси са живели в Анхиало и служили като митрополити, сред тях е Василий lll.
След падането на Константинопол под османска власт, Анхиало приютява наследниците на известните императорски фамилии Кантакузинови, Ватаци, Палеолози, които трайно се заселват тук, построяват свои домове и отглеждат децата си.
Недрата на Поморие пазят уникални съкровища и тайни с хилядолетна давност, които тепърва ще бъдат разкрити. При археологически разкопки в местността Палеокастро, където се е намирал античния и средновековен град Улпия Анхиало неотдавна бяха разкрити част от улиците на полиса. Намерени бяха и части от канализационната система и водопроводите. Археолозите откриха също много сгради, бани и храмове от Римската епоха, Късната античност и Средновековието.
През 2014 година, след старта на проекта “воден цикъл” историческият музей се обогати с над 1000 нови артефакта. Започналите спасителни разкопки, свързани с реализацията на проекта, разкриха уникална руините на “Фамилна църква на Теофилакт Лагоматис със саркофаг и некропол”, редица сгради от римската и късноримската епоха с богата мраморна и мозаична декорация. Археолозите откриха и част от крепостните стени на Анхиало от античната и късноантичната епоха. Сред експонатите, изпратени в музея са мозайка от края на V в. – началото на VI в., саркофагът от фамилна църква, красив теракотен бюст на богинята Атина, неоткривани досега типове монети и предмети от бита на древните жители, пише в. Стандарт.
През 1975 г. при изравняването на могила, намираща се на 500 м северозападно от античната гробница, е открито богатото погребение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра. Уникалните златни накити, с които знатната дама е била погребана дори и в наши дни се оценяват като истинско съкровище. Изящните бижута днес се съхраняват в археологическата експозиция на музея в Бургас.