В Русия тръгва сериал за Ванга

От днес в Русия започва излъчването на 12-сериен филм за Ванга. Той разказва за живота на пророчицата, която е изключително популярна и сред руснаците.

Мистериозна, истински силна, феномен, българската пророчица. Такава знаем и помним Ванга. Трудният й живот все още буди въображението на писатели и режисьори. Но интересът към историята на Ванга далеч надхвърля границата на страната ни. От днес, по държаваната руска телевизия, започва излъчването на филма “Вангелия – носител на добра вест”.

“Продуцентите ми предложиха сценария и след като го прочетох се съгласих. Но Ванга наистина е доста важна личност в Русия. Много знакова фигура и според мен – доста интересна фигура за нашите зрители в Русия”, разказа Сергей Барчуков- режисьор на филма. Петричкото село Яково е сред избраните за снимачна площадка у нас.

“Знаете ли – пребиваването ни в България ме потресе, в добрия смисъл на думата. Имаше всякакви трудности в работата, и като се има предвид, че руският език изчезва в България, особено сред младите, в началото наистина имаше известни трудности в общуването. “Вангелия” е моят 14-ти филм. Но такава атмосфера, такова изпипване на работата, такова удоволствие от процеса, което изпитах по време на нашето пътуване из България, в Сандански – такова удоволствие не съм изпитвал никога досега. Затова използвам случая и искам да благодаря на всички български приятели и колеги”, допълни Сергей Барчуков.

Филмът обхваща един доста дълъг период – от 1911-та до 2002-ра – годините на живота на Ванга и няколко години след нейната смърт. В лентата са използвани спомените на реални хора, включително и близките на Ванга. Общо пет актриси изиграят пророчицата в различните етапи от живота й – като дете, девойка и възрастна жена. За ролята на Ванга – такава, каквато я познаваме – е избрана актрисата Елена Яковлева.

“Избирането на актрисите за тази роля наистина беше много трудно. Защото снимаме дълъг период – от рождението до смъртта на Ванга. Имахме няколко варианта. Първият вариант – да играят 2 актриси, но по-късно заедно с продуцентите решихме за всеки важен възрастов период да играе различна актриса. Разбира се, най-трудно беше да изберем актриса за ролята на възрастната Ванга. За тази възраст, на която тя е известна по целия свят. По света познават Ванга вече на преклонна възраст. И в Русия е така. Имаше вариант за Ина Чурикова – великата руска актриса. Много дълго я убеждавах и тя в края на краищата се съгласи. Но, за нещастие, се случи една неприятност – травма на ръката, тя не можеше да се впише в нашия график, а киното, както знаете, е производство. И трябваше да изберем друга актриса. Дали някои актриси са отказвали ролята? Да, така е, много се боят от образа на Ванга. Боят се да играят без очи, защото руската театрална школа разбира отношението между актьора и зрителя и между актьора и актьора, като очи в очи. И когато нямаш очи, не можеш да използваш едно от основните си средства, а ползваш само ръцете си – това е сложно”, обясни Сергей Барчуков.

Стажант-репортер има нелеката задача да направи репортаж за пророчицата. При тази среща, тя започва да разказва за живота си. Така започва филмът “Вангелия”. Но в сериала има и доза художествена измислица. Например – среща на Хитлер с пророчицата. Няма доказателства, че такава действително се е състояла, но във филма има епизод, в който Хитлер е при Ванга през 1943 година, съобщи Агенция Кросс.