Георги Лозанов с пети мандат като председател на СЕМ

Медийният експерт Георги Лозанов бе преизбран за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) на заседание на регулатора днес. Той бе единственото предложение и застава начело на Съвета за пета поредна година, предаде КРОСС. По закон мандатът е една година.

Всичките петима членве на СЕМ гласуваха “за”, включително и Мария Стоянова, която миналата година се въздържа за кандидатурата на Лозанов. Тя заяви, че го подкрепя, защото той е човекът, който гарантира стабилността и устойчивостта на Съвета и неговите членове, предвид всички предизвикателства на политическата и медийна среда у нас.

Освен като личност, осигуряваща независимостта на регулатора, членовете на СЕМ определиха Лозанов и като ерудиран професионалист и експерт.

Усеща се едно приятелско говорене, което е много приятно, защото независимо, че мислим различно, не означава, че не можем да бъдем приятели, заяви Лозанов след като беше преизбран. Той обобщи, че това е била много напрегната година, с много работа и то в конфликтна среда, но отбеляза, че СЕМ е успял да запази своята експертна независимост.

По думите му Съветът не може да бъде обвиняван, че през него се упражнява натиск върху медиите. СЕМ не е институция на властта, заяви Георги Лозанов.