Георги Панайотов: Има пълна равнопоставеност между мъжете и жените в БА

georgi-panaiotovНе е трудно да се намерят съвременни будители и дай Боже те да са все повече, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов, в предаването „Лице в лице”. „Будители трябва да има, защото в днешното време, когато са размити границите между доброто и лошото, трябва да има хора, които да водят нацията напред и да покажат верния път”.

Българският военен в Сараево е намерен прострелян. „Тялото е транспортирано в България, на място заминаха екипи на Военна полиция и Прокуратурата. Тече разследване, трагедията е голяма, момчето е младо. Засега нямаме никаква информация” .

Относно смъртта на старши лейтенант Манчев, във връзка със случая с Чешнегирово, в момента мога да кажа само едно – тече разследване, допълни военният министър.

МО и ВМС подпомагаха усилията на Министерство на транспорта, на МОСВ и Морска администрация за решаване на проблема със заседналия кораб „Вера Су”, обясни Панайотов. „Действията по спасяването на този кораб разкриха, че в държавата в продължение на години са били неглижирани, не е било обръщано внимание на това, че ни трябват способности за решаването на подобни проблеми”.

Екип на Сухопътни войски вече работи по възстановяване на оградата между Турция и България, допълни Панайотов. „Качеството на нашата работа е най-високо и затова се включваме ние. От 1 ноември на границата се намират и други части на Сухопътни войски, които ще отговарят за охраната на границата.”

Знаем къде са преводачите ни в Афганистан, поддържаме контакти с тях, те ще бъдат евакуирани, все още не сме решили кога точно ще стане това, категоричен е Панайотов.

Жените в българската армия имат абсолютно равни възможности като мъжете, има абсолютно пълна равнопоставеност, в заключение каза служебният министър на отбраната, цитира Кросс.