Гергана Апостолова отново е първа в света

На 18-ти и 19-ти април в японската столица Токио се проведоха Световно първенство за жени /кумите и ката/ и Международно първенство за деца, юноши, девойки и ветерани. Това е най-мащабното ежегодно събитие, организирано от Международната Карате Организация Киокушинкайкан (ИКО), известно като International Karate Friendships. В него тази година взеха участие около 1500 състезатели.

Отборът на БКА – ИКО България, съпроводен от световния шампион шихан Емил Костов, взе участие при жените и в двете дисциплини – Гергана Апостолова на ката и Зорница Костова на кумите.

Състезанието, продължило два дни, започна с дисциплината ката, където Гергана Апостолова триумфира, побеждавайки представителките на Канада, Полша, Русия и най-вече Япония. Така бургазлийката се окичи със световно злато за втори път след успеха си през 2010 г. Кметът Димитър Николов отправя искрени поздрави към Гергана за спечелването на това най-високо отличие в нейния спорт.

Във втория ден Зорница Костова се съревновава на кумите при жените до 65 кг. Тя също се представи достойно, отпадайки на квалификациите от класиралата се на четвърто място в нейната категория представителка на домакините. Това е полезен опит за Зорница, която дебютира при жените и бе най-младата състезателка сред тях.

Шихан Костов бе сред главните рефери на Първенството.

Отборът на БКА – ИКО България продължава подготовката на своите състезатели за следващото предизвикателство – Европейското първенство на категории за мъже, жени, юноши, девойки и ветерани, което ще се проведе на 9-ти май 2015 г. в Берлин, Германия.