Гилдията се обяви срещу нападението над журналисти

Подпалването на втори автомобил на водещата на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова обедини журналистите от всички медии.

В студиото на Нова тв тази сутрин представители на гилдията коментираха темата за посегателството срещу журналисти и липсата на реакция от страна на държавата.

Ани Цолова нарече случилото се като брутално, защото Генка е бременна в 6 месец. „Само тя си знае какво й е, независимо че се държи мъжки”, каза от своя страна Сашо Диков.

„Само позьори има в ГДБОП”, разкритикува службите той. Думите му бяха по повод това, че виновникът за инцидента с неговата кола не е разкрит.

„МВР служи единствено за покровителстване на контрабандни канали”, допълни журналистът Иван Бедров.
Сашо Диков пък попита къде е сега Станимир Флоров и добави, че когато Цветлин Йовчев твърди, че МВР е бардак, трябва да се подкрепи.

В студиото гост бе и журналистът Васил Иванов, чийто апартамент бе взривен преди години. По думите му случаят не е разкрит, макар че и той, и ДАНС подозират кой е виновникът.

„Това е удар срещу хората, които задават неудобни въпроси, шамар срещу цялото общество. Като става въпрос за колега, знаят, че ще бъде отразено в много медии и така казват „ние сме безнаказани, вижте какъв шамар ви удряме”, коментира Иванов. Осем години след опита за покушение срещу него не е намерен извършител. „ГДБОП казват, че знаят кой е, но са трудни за разкриване престъпления”, допълни журналистът.

„Всяка държава си има мафия, а в България мафията си има държава”, заяви Иван Бедров.

„Структурата МВР не работи, нищо не е разкрила. Плащаме данъци, а в същото време няколко пъти повече хора работят в охранителните фирми. МВР служи единствено за покровителстване на контрабандни канали, схеми за източване на ДДС и трафик на наркотици. Всички забелязваме натиска над журналисти само когато той избие по този грозен и уродлив начин. Да пожелаем само кураж на Генка, тя си знае какво ѝ е, въпреки че демонстрира мъжество”, каза Бедров.

Журналистът Асен Йорданов също разказа за случая, при който е бил нападнат с нож и метални пръти. Единствено бойните му умения и това, че е успял да отвърне на удара са спасили живота му тогава. „Около година след като бях нападнат, успях да видя прокурорската преписка по този случай. Тогава разбрах, че това е опит за убийство”, сподели той.

Служителите, работили по случаите със запалените автомобили на Генка Шекерова и взривения автомобил на Сашо Диков, ще дават обяснения за работата си по трите случая, каза по-късно главният прокурор Сотир Цацаров.

Той призова МВР и СДВР да си свършат работата по посегателствата върху колите на двамата журналисти.

В сутрешния блок на бТВ Илияна Беновска, Георги Коритаров и Анна Заркова също подкрепиха колежката си Генка Шикерова и споделиха опит от атаки срещу тях.

“Самото събитие носи послание и то е “мълчете си”. Има много среди в България, които искат журналистите да бъдат превърнати в слуги на мълчанието”, категоричен беше Георги Коритаров.

Анна Заркова, която през 1998 г. беше залята с киселина, каза, че нито един случай на насилие над журналисти не бива да бъде подценяван. “Има лицемерно твърдение, че когато останеш жив, ставаш по-силен. Това е пълна глупост, особено ако си видял опожареното си жилище, разбитата къща, ако лицето ти е било изгорено. Въпреки това не насилието е най-доброто средство да се затвори нечия уста, а парите. С пари се купуват не думи, а порой от думи”, каза Заркова. “Първата и основна теза на полицията е, че жертвите сами са си виновни. Те не искат да ни съдействат, защото не искат никой да се рови в мръсното им бельо”, често ми казват разследващи”, допълни още разследващата журналистка.

Илияна Беновска пък съчувствено стисна ръката на Шикерова. После обаче я посъветва да се замисли да се занимава с нещо по-безопасно. “Упражняваш една професия, която щом ти заплашва живота, може би трябва да я смениш. Не защото съм пораженец, а защото имам здрав разум”, каза Беновска./КРОСС/