Говорителят на ЦИК: Има нагласа за провеждането на предсрочни избори

Няма как да стане. Технически е невъзможно. Доколкото си спомням в Изборния кодекс срокът за провеждане на избори е 60 дни. Това каза пред BPost говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпроса дали са възможни предсрочни избори на 28 юли, както поиска лидерът на БСП Сергей Станишев.
Но така или иначе, има нагласа за провеждането на предсрочни парламентарни избори, констатира Андреев. Той обясни, че има конституционна процедура, при която трябва да бъде връчен мандат за съставяне на ново правителство. „Трябва да се премине тази конституционна процедура за възлагане и чак тогава да се отиде на избори, и да се каже кога конкретно ще е датата”, поясни юристът.
Конституционната процедура изисква първо да се извърти т. нар. въртережка, т. е. мандатът за съставяне на правителство да се връчи на най-голямата политическа сила в НС. Ако тя се откаже или не може да състави такова, мандатът се връчва на следващата по големина. Ако и тя се откаже, той отива в трета парламентарна партия, избрана от президента. Ако и тя върне мандата, държавният глава разпуска Народното събрание и насрочва предсрочни избори. Тоест, преди да бъде определена датата за вота, мандатът за съставяне на кабинет трябва да бъде връчен три пъти.
Времетраенето на тази процедура зависи от това дали политическите сили веднага ще върнат мандата, още същия ден, или ще го задържат една седмица в опит да съставят правителство.
Александър Андреев предполага, че партиите няма да се бавят и процедурата ще бъде кратка. Според него завъртането на рулетката може да се очаква към края на юни и да отнеме месец.
Запитан дали избори през август са най-удачното нещо, той каза, че като говорител на ЦИК не би могъл да коментира решенията на НС и на президента./КРОСС/