Греков: Решението за мораториума трябва да се прегласува

Парламентът трябва да прегласува решението за удължаване на мораториума за продажба на българска земя на чужденци, защото то е абсурдно и не е добро за лицето на България. Това заяви преди медиите в Пловдив министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде КРОСС.

Според него страната ни е длъжна да спазва приетите от ЕС правила, след като е страна членка на Общността.
Министърът посочи още, че от май до сега е имало само едно желание за купуване на земя, и то в ловните паркове и дивечовъдните стопанства. За обработваема земя не е имало нито един иск, конкретизира той.

По повод готвените протести от животновъдите Греков коментира, че е съгласен с тях, че са необходими повече пари, но това са възможностите в момента. На 18 октомври се получиха 30 милиона лева за 7800 говедовъда, овцевъдите и козевъдите също получиха допълнителни средства в рамките на 15 милиона лева, каза министърът. По думите му през следващата седмица тютюнопроизводителите ще получат 11,5 милиона лева, а в началото на декември млекопроизводителите ще получат допълнителни 20 милиона евро. Мисля, че това, което сме казали на животновъдите,ще го изпълним, добави Греков.