Да бъде ли задължително гласуването или не?

Да бъде ли задължително гласуването или не? На този въпрос в студиото на сутрешния блок на ТВ7 отговориха бившият член на ЦИК, Михаил Константинов, социологът Кольо Колев и бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова, с уговорката, която направи проф. Константинов, че това е само обсъждане на чисто теоретичен въпрос, тъй като парламентарно представените партии няма да направят нищо, за да има задължително гласуване, тъй като те нямат интерес от това.

Аз съм раздвоен, защото има гласове „за” и „против”, призна проф. Константинов. Той припомни, че целта е да се намали купения вот. Но в края на краищата, ако закарате един човек пред урната, той пак ще продаде гласа си. Така че не мисля, че кой знае какво ще се промени, каза бившият председател на ЦИК.

Задължителното гласуване на мен ми изглежда привлекателно дотолкова, доколкото то бъде съчетано с електронното гласуване. Иначе само по себе си – не, заяви Цвета Маркова.

Социологът Кольо Колев пък застана на друга позиция. „Аз съм по-склонен да подкрепя задължителното гласуване”, каза той като се аргументира с идеята на задължителния вот – да се снижи до минимум покупко-продажбата на гласове у нас. Колев обаче уточни, че ако се направи гласуването задължително, то тогава изборът би трябвало да бъде в работен ден, който да бъде обявен за почивен, човек да отиде и да упражни вота си, а държавата да не му краде от свободното време./КРОСС/