Двама от протестиращите миньори са в тежко състояние

Двама от протестиращите миньори бяха изкарани от рудника в тежко състояние. Единият е със сърдечен проблем, а другият е направил хипертонична криза. Двамата са били в прединфарктно състояние, каза началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев. 61 протестиращи работници са се събрали на тясно, влажно и запрашено място и всеки следващ час крие риск не само за здравето, а за живота им, допълни той, цитиран от БНР.

Рудникът, в който са се събрали протестиращите, се намира на четири километра от входа на галериите. Влошава се състоянието на работниците. Много от тях са с повишено кръвно налягане, оказва им се помощ на място, но те отказват да напуснат рудника.

Повече от 30 часа часа продължава вече ефективният протест на миньорите в бургаската мина “Черно море”. 61 работници са на 300 метра под земята в рудника. Техни колеги им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници.

Към протестиращите от “Черно море” се присъединяват и миньорите от въгледобив “Бобов дол”. Те ще останат под земята час след приключването на работния ден, съобщиха от синдикалната структура на КТ “Подкрепа” в Бобов дол, адресирана до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Продължаващото неритмично разплащане между предприятията в енергетиката води до неизпълнение на различните програми във въгледобивните предприятия, а именно нередовното изплащане на работните заплати, липсата на финансово обезпечена програма по здравословни и безопасни условия на труд, както и неизпълнение на ремонтните и инвестиционни дейности, пише още в декларацията.

От синдикатите „Подкрепа“ и КНСБ съобщават, че миньорите в мина “Черно море” няма да напуснат блокадата под земята, независимо, че предстоят почивни дни и припомнят,  че дължимите суми за заплати са близо 600 000 лева.