Две трети от затворниците в България са рецидивисти

Европейският комитет към Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизителното отношение или наказание предприе крайна мярка в опит да накара България да подобри условията в затворите. Звеното настоява страната ни да изработи нова цялостна политика за затворите.

Адвокат Даниел Стоянов от Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица коментира пред БНР признанието от страна на България, че има проблем с условията в затворите.

Натрупани са системни проблеми, от години неглижирани от всички управляващи. Не е голяма вероятността в обозримо бъдеще да се направят конкретни стъпки, които да доведат до подобряване на това положение. Законодателството в момента отговаря на всички европейски изисквания и няма необходимост от законодателни промени. Вторият проблем е липсата на финансови ресурси. Но винаги има възможности с малки средства да се подобрява базата. Но ако говорим за отношението на персонала към изтърпяващите наказание, отношение на обществото към превенцията и превъзпитанието – тогава са необходими продължителни усилия. В България се случват мерки на хартия, но не можем да излъжем на хартия международни органи, коментира Стоянов, цитиран от Кросс.

В България процентът на рецидив е изключително висок – две трети от затворническата популация и основно от извършители на кражби и грабежи, т.е. това е социална престъпност, добави адвокатът.