Демонстрационна тренировка по баскетбол на колела

Първа демонстрационна тренировка на отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички, бе проведена днес в спортна зала “Никола Станчев” в Бургас, съобщиха организаторите от Ротаракт клуб „Бургас – Пиргос”, сред които са и служители от „Пожарна безопасност и защита на населението”, ангажирани с благородната кауза.

Проектът за създаване и развитие на отбора е наречен „Спорт без граници”, като идеята му е хората в неравностойно положение с двигателни проблеми да повишат социалните си контакти и да поддържат добро здраве и жизнен тонус.

В световен мащаб – баскетбола за хора в инвалидни колички, като спорт се заражда в Англия, непосредствено след Втората световна война, в следствие желанието на ветераните от войната да запълнят пълноценно времето си, след получените физически увреждания на фронта. Спортът бързо набрал популярност и привлякал множество привърженици.

Днес има Световна федерация по баскетбол за хора с увреждания, в която членуват над 80 национални федерации. Близо 100 000 души в световен мащаб практикуват  баскетбол в инвалидни колички, като някои от тях са професионалисти, а други тренират за собствено удоволствие и поддържане на здравословно ниво. От известно време баскетбола е и официална дисциплина в летните параолимпийски игри за хора с увреждания.