Депутатите от ГЕРБ-Бургас традиционно се отчетоха

Народните представители от ГЕРБ-Бургас традиционно се отчетоха пред журналисти за работата им в Парламента на Р България. Този път обаче направиха нещо, което не е практика за нито една друга партия – извадиха предизборните си обещания от 2009 г. и така реално показаха кои закони и проекти вече са факт и кои са в процес на изготвяне.

Депутатите Димитър Бойчев, д-р Галина Милева, Стоян Гюзелев, Иван Вълков, Вяра Петрова и Диана Йорданова изложиха следните събития, които промениха начина на живот в областта:

– След няколко първи копки и 20 години лъжливи предизборни обещания правителството на ГЕРБ изгради пътен възел „Юг”. Т. нар. „Детелина” отпуши трафика към Южното Черноморие и най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”.

– След като правителството на Тройната коалиция не се вслуша в исканията на жителите на Бургас и региона правителството на ГЕРБ разтрогна договора за петролопровода „Бургас – Александруполис”, който обричаше туризма и рибарството.

– Правителството на ГЕРБ инвестира 80 милиона лв. за основна реконструкция на ключови пътища в региона (в сумата не влиза изграждането на магистрала „Тракия”). Част от тях не бяха ремонтирани в продължение на десетилетия. Да не говорим за пътя Царево – Ахтопол – Резово, който по-скоро беше пътека, отколкото път. Ето част от обновените пътни артерии:  – „Бургас – Малко Търново”; „Царево – Резово”; „Сарафово – Поморие” (в момента се работи); Айтоски проход; „Сунгурларе – Мъдрино” и др.

– Обещахме промяна на закони и писане на нови такива за подпомагане развитието на туризма. Факт са два ключови – Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата и Закона за туризма.

– Доизграждане на автомагистрала „Тракия”. Също след десетилетие отлагане последната отсечка ще бъде готова в началото на лятото.

Изграждане на пътен възел „Запад” (до завод „Кроношпан”) –  вече има изготвен проект. Реалната работа предстои съвсем скоро.

 

Депутатите представиха визуализации на предстоящи обекти, които ще се реализират с помощта на държавата. Сред тях са:

– Спортна зала ще бъде изградена на мястото на бившите казарми к-с „Изгрев”. През мандатът на ГЕРБ теренът беше безвъзмездно прехвърлен от държавата на Община Бургас. Вече има проект за изграждане на зала „Арена”.

 

– Осигурено е държавно финансиране за Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Предстои започване на реалната работа, през октомври 2013 г. се очаква да акостира първия круизен кораб с 2000 пасажери на борда

– Предстои реализиране на шумоизолираща стена между Летище Бургас и кв. Сарафово. Това също е проблем отлаган с години.

– Ще бъде изградено рибарско пристанище с европейска визия в кв. Сарафово. Това става възможно, след като народните представители променихме Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата

 

 

„За нас най-важно беше депутатите в бургаската листа да са от региона. Години наред се нагледахме на хора в листите, които след изборите не стъпваха в Бургас и не се

интересуваха от развитието на областта. Смятам, че с работата ни през тези години ние доказахме, че сме били прави и че моделът ни е успешен”, коментира водачът на народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и отчете постоянно нарастващия брой туристи, които посещават Южното Черноморие.

Бойчев акцентира и на десетки ключови държавни обекти, които правителството на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно на общините. Така много от тези територии и съоръжения се обновяват чрез европейските програми. „Въпреки икономическата стагнация само за брегоукрепване през миналата година за общините Бургас, Поморие, Приморско и Царево са отпуснати около 3 000 000 лв.”, каза още Димитър Бойчев.

Д-р Галина Милева представи данни за изплатените средства за здравеопазване в Бургаски регион. Въпреки финансовата криза и в този ресор се наблюдава постоянно увеличение на финансирането. За 2009 г. са отпуснати 74 145 615 лв., за 2010 г. – 85 788 195 лв., за 2011 г. – 104 346 159 лв., а за 2012 г. – 114 426 788 лв.

„В Комисията по земеделие и гори са разгледани до този момент 92 законопроекта. Най-важните закони, по които сме работили и са пряко свързани с бургаска област са Законът за ГМО, Законът за животновъдството, който позволява на заетите в този сектор да получават субсидии и да развиват дейността си успешно.  Важно бе и учредяването на Българска агенция по безопасност на храните, проект по който дълги години нищо не бе направено от предишното правителство”, обяви Стоян Гюзелев.

„За мен приоритет и ангажимент  бе Законът за публично-частното партньорство. Бургас е град – първенец в  това отношение, ето защо всичко трябваше да бъде регламентирано и на национално ниво”, коментира своята работа като народен представител Диана Йорданова.