Депутатите от ГЕРБ: Правят се последователни стъпки ИАРА да бъде преместена в Бургас, където е нейното място

„По преместването на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Бургас се работи последователно, защото мястото на централата е в морския град. Това е кауза, за която народните представители от ГЕРБ-Бургас положихме много усилия и на последните парламентарни избори бе отново включена в нашата програма за управление на регионално ниво. Доказваме, че стоим зад ангажиментите си и работим те да бъдат реализирани. Има воля и желание от страна на правителството преместването да бъде факт и процесът, започнал през май 2012 г. при правителството на ГЕРБ, вече може да бъде финализиран”. Това заяви областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.
Днес на редовното заседание на Министерски съвет бе приет проект на постановление за изменение и допълнение на устройствения правилник на ДФ „Земеделие”. Той е свързан с постановление № 151 на МС от 2012 г, с което се прие извеждането на част от държавните административни структури извън столицата. Кабинетът одобри промени в Устройствените правилници на Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Държавен фонд „Земеделие“ и др. С промените се предприемат мерки за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден с годишния закон за бюджета. По този начин ще бъде постигната и оптимизация на дейността на отделни административни звена и структури. Извършва се и вътрешно преструктуриране и оптимизиране на съществуващи звена, като се прецизират функциите им, се казва още в решението.
„Правителството показва последователност в посока преместването на ИАРА, ние подкрепяме и приветстваме тази инициатива. В момента се променят устройствени правилници, необходимо е и да се реши и въпросът със служителите в институцията. По време на управлението на кабинета „Орешарски” с колегата ми Иван Вълков многократно отправяхме въпроси от трибуната по темата към тогавашния земеделски министър Димитър Греков. Винаги сме имали и подкрепата на община Бургас и кмета Николов в защита на тази кауза. Но всички бяхме свидетели как през октомври 2013 г. със замах бяха зачеркнати и стопирани всички изпълнени стъпки в посока преместването на Агенцията в Бургас. Тогава не получихме никакъв обоснован отговор защо тя ще остане в София, след като има толкова много причини и аргументи да бъде преместена”, коментира още Димитър Бойчев.
Той припомни още усилията, който бяха положени през изминалите години в посока преместването на Агенцията в Бургас. Изцяло бе реновирана сграда, предвидена за агенцията. Тя се намира на ул. „Княз Ал. Батенберг” 1, където вече е извършен ремонт със средства от Министерството на финансите на стойност 150 000 лева. В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските риболовни лодки и кораби
осигуряват 70% от националния улов на риба. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са разположени в Бургаска област.
„Не трябва да забравяме и фактът, че имаме традиции в управлението на тази структура, тъй като до 2000 г. Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната. През 2000 г. обаче други управляващи решиха да централизират институциите в столицата. В Бургас има университети с традиции, от които всяка година се дипломират стотици млади хора. Десетки жители на региона са с дипломи със специалност „Промишлен риболов и аквакултури” още от средното училище. Това също е сериозен фактор, за да се намира ИАРА в нашия град”, заяви и народният представител от ГЕРБ Иван Вълков.