Депутатите приеха оставката на кабинета

parlament2021В 10.00 ч. днес започна първото редовно пленарно заседание, отново в сградата на площад “Народно събрание”. С кворум от 216 започна днешното заседание – повече от час депутатите спориха за програмата, в която като извънредна точка бе вкарана оставката на кабинета.  Народните представители спориха дали трябва да бъде гласувана или директно приета, а също и по въпроса за националния План за възстановяване и устойчивост, който вече е депозиран в деловодството на НС и дали трябва да влезе за обсъждане днес.

Депутатите приеха оставката на Министерския съвет със 156 гласа „за“ и аплодисменти в пленарната зала. Точката беше включена като първа в днешното заседание. Групата на ГЕРБ не участва в гласуването, въпреки че беше в залата. Оставката бе внесена на 15 април в деловодството на Народното събрание.

А ето как реагираха депутатите на новината от вчера за разпускането на Националния оперативен щаб :

Д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ определи закриването на щаба като изненада: „Знам какво е за всички мои колеги, които работят на предния фронт и в момента. От вчера вече съм и човек в парламента. Смятам, че това е безотговорно като поведение, защото правителството макар и в оставка трябва да продължи да работи. В момента имаме медицинска криза, която е от една година насам, и управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес“.

Председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова нарече решението безотговорно: „В момента това е аналитичното звено, което предлага решения на министъра в оставка и да оставиш без възможности за анализ и за подготовка за достатъчно достоверна информация целия процес на вземане на решения, това е безотговорно“.

Според Станислав Балабанов от „Има такъв народ” решението е  закъсняло:„Трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки. Ние предлагаме, когато имаме възможност и ако имаме възможност да управляваме, ще има и нов щаб с истински професионалисти“.

Министърът в оставка Костадин Ангелов дойде в Народното събрание и каза следното: „Предизборната кампания свърши – по време на тази кампания част от вас обясняваха, че няма такава пандемия, наричаха докторите престъпници и сега мен ме е срам като министър”. Той подчерта, че точно е записано от закона – министърът носи отговорността, а не Националният оперативен щаб.

“Щабът не предлага мерки. Те се предлагат от главния държавен здравен инспектор. За каква законност друга говорите, след като не се спазват. Да може много да викате, но и с третата вълна се справихме. Справихме се и със втората вълна”, каза Ангелов.

“Колеги, българското здравеопазване и лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. Къде бяхте вие когато нямахме въздух по време на втората вълна. Само някои от вас влязохте и си правихте по няколко снимки. Българските лекари са претърпели много. Те знаят кой беше с тях в болниците. Сестрите избягаха благодарение на вашата политика. Благодаря ви още веднъж”, заяви Ангелов.

“Управлението на държавата изисква нещо много важно – коронакризата е по-важното нещо, което стои в момента пред народа като изпитание и подобен тип изказвания, които разклащат доверието в институциите и в българските лекари няма да доведат до нищо хубаво. Вчера много пъти казвахте, че съединението прави силата, но под формата на изказвания показвате друго. Аз като лекар знам, че само екипната работа може да спаси пациента. Докажете, че сте на висотата да спасите цяла България”, призова той.

Предстои и изслушване на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев за изпълнението на Закона за държавния бюджет към момента.

В програмата на депутатите бе записано създаването на временна комисия, която да направи ревизия на изразходваните средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, предприятията и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години.

Народните представители вчера поискаха изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде представен пред Европейската комисия. Вчера обаче Борисов излезе в отпуск, за да подготви проектокабинета на ГЕРБ, който трябва да предложи след връчване на мандат от президента. Премиерът заръча на заместника си Томислав Дончев да внесе в деловодството на парламента плана за възстановяване, за да могат новите депутати да се запознаят с него.

По този повод Тошко Йорданов от “Има такъв народ” направи изказване, с което взриви залата:

“Би трябвало тук да бъде премиерът в оставка Борисов, който е в отпуска. Аз с удоволствие бих си платил глобата за това, което ще кажа, или да получа забележка: “Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде, за пореден път! Джипко Бибитков днес не дойде в парламента! За пореден път!! Прекрасно е, че той е ваш лидер! Благодаря ви за това удоволствие”.

Тома Биков от ГЕРБ се обърна към Йорданов с думите, че “Има такъв народ” са излъгали избирателите си и допълни:

“Първо, се радвам, че на господин Йорданов са му разрешили да се изкаже и днес и са свалили забраната. В границите на лакърдиите, които Вие сте свикнал да произвеждате на килограм, ще ви кажа обаче нещо, което не е лакърдия. Преди само няколко дни, буквално, вашата партия и вашият лидер твърдяха, че единствената ви кауза е да въведете мажоритарни избори в два тура. Днес това не било така. Ами вие излъгахте, бе колеги. И то излъгахте политически и вашата партия събра и подведе 500 000 български граждани с тази теза”.

В Народното събрание  дойде вицепремиерът Томислав Дончев, за да представи плана, но депутатите отказаха да нарушат програмата на заседанието и да го изслушат.

141 депутати одобриха да бъде отложено за 21 април изслушването на Борисов и финансовия министър в оставка Кирил Ананиев.

Депутатите  ще дебатират друго предложение на „Изправи се! Мутри, вън!“ за създаване на т.нар. комисия за ревизия на предишното управление. Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че ще бъде внесен проект за отмяна на великденската ваканция на депутатите с аргумента: “Смятаме, че парламентът трябва да заседава, още повече, че става думи за два дни след празниците официалните, още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава”.