Депутатите приеха промените в Конституцията на първо четене

Промените в Конституцията бяха приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. При необходими 160 гласа промените бяха подкрепени от 164 депутати, а против се обявиха 66. Въздържали се нямаше.

Амбицията на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната-Демократична България” и ДПС е финалното одобрение на промените да бъде факт още преди Коледа. Гласуването на първо четене показа пълен консенсус на вносителите, но с уговорката, че почти всички текстове ще търпят сериозна редакция преди второ.

Основните промени са свързани със съдебната реформа. Тази тема породи и най-много критики в залата. Става въпрос за разделянето на Висшия съдебен съвет и ограничаване на правомощията и мандата на главния прокурор до 5 години. В приетите текстове фигурира и промяна на датата на националния празник, но се очаква тя да отпадне при следващото гласуване. Вносителите обясниха, че преди второ четене ще има съществени поправки. Ограничения има в правото на президента да назначава служебни кабинети. Предвижда се и отмяна на изискването министри и депутати да са само български граждани.

Депутатите отхвърлиха предложението на “Възраждане” за увеличаване на 28 дни на срока за предложения преди второ четене.

За да бъде променена Конституцията, са нужни 3 гласувания. Първото мина днес, второто и третото предстоят. Според плановете на вносителите те ще се случат до 20 декември и така шестата поправка на основния закон ще бъде официално одобрена. До промените се стигна, след като вносителите не събраха исканите от основният закон 180 гласа. Конституцията предвижда, че в такъв случай, но след отлагане от максимум пет месеца, са нужни 160 гласа, което трите формации покриват. Ако поправката бъде одобрена, държавният глава ще може да избира служебен премиер сред три кандидатури – на управителя на БНБ, председателя на парламента или председателя на Конституционния съд.