Депутатите промениха местните данъци и такси

След прегласуване депутатите приеха на първо четене промените в закона за местните данъци и такси, съобщи Агенция Кросс.

Спорове и дебати по две от промените имаше на трето поредно заседание.

От “Атака” разкритикуваха първото предложение храмовете и молитвените домове да бъдат освободени от такса смет. Магдалена Ташева заяви, че това е поредният закон, който отнема на БПЦ нейната държавообразуваща роля. Според депутата вносителите прикриват факта, че привилегия се дава и на други вероизповедания, което приравнява църквата с другите вероизповедания, което е в противоречие с Конституцията, където е записано, че официалната религия е православието. Ташева предупреди, че това трябва да се има предвид от всички българи, които след няколко месеца ще трябва да отидат до урните. Пламен Славов, председател на Комисията по вероизповедания, поиска след като има такава мярка, тези обекти да бъдат освободени и от данък при снабдяването с нотариален акт за собственост.

Друга промяна предвижда да отпаднат данъчните преференции за колите с катализатори, като така данъкът за старите коли би скочил с от 20% до 50%. Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев припомни, че никой не е възразил, че с отпадането на преференцията ще бъдат засегнати най-бедните и каза, че ще има предложения как да бъдат подпомогнати.

За колите, които са на над 8 години, собствениците да плащат 50 на сто от данъка поради бедност, поради невъзможност да си купят друга. Какво опазване на въздуха?! Тези коли просто нямат катализатори, те са с катализатори, на които им е изваден отвътре въгленът и цялото устройство. Нека търсим между първо и второ четене, това се обединихме в Комисията по бюджет и финанси, възможност да не се вдига данъка на тези хора, да не е преференция, защото не е сериозно това, каза Цонев.

При първото гласуване депутатите не приеха промените. Но при второто, с гласовете на БСП и ДПС, промените бяха приети. Част от депутатите на ГЕРБ се въздържаха, други гласуваха против. Против промените бяха и от “Атака”.