Диана Йорданова (ГЕРБ): Очакваме от това правителство или нов дълг или вдигане на данъците

„Очакванията на правителството са приходите от данъци да се увеличат с близо 1,5 млрд. лв. през 2014 г., на фона на сериозното им неизпълнение спрямо плана за тази година, което беше основния аргумент за актуализация на бюджета. Какво, обаче, показват данните за изпълнението на бюджета към 31.10? Правителството не успява да навакса изоставането в изпълнението на планираните приходи в тазгодишния бюджет. Дефицитът по консолидираната фискална програма (с включени осигурителни бюджети, бюджетите на общините и европейските средства) за октомври е 443 млн. лв., а през септември е бил 360 млн. лв. Сравнението с октомври 2012 г. е още по-драматично, тъй като тогава той е бил само 74.2 млн. лв.”, коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова пред медиите, тъй като безпрецедентно в пленарна зала бяха прекратени дебатите при гледането на най-важния закон на държавата.

По думите на Йорданова според заложеното в актуализирания бюджет тази година фискът трябва да събере с 2,9 млрд. лв. повече спрямо събраното през 2012 г. За първите десет месеца на годината обаче събраните приходи и помощи са само с 1,6 млрд. лв. отгоре. Това значи, че през ноември и декември хазната трябва да навакса изоставане от 1,3 млрд. лв. Около половината от тази сума са пари от Брюксел и други неданъчни приходи, а при данъците и осигуровките изоставането е в размер на 670 млн. лв. Според актуализираните планове т. г. трябваше да бъдат събрани данъци и осигуровки, които са с 1,33 млрд. лв. повече в сравнение с 2012 г. До момента обаче в хазната реално са влезли с 662 млн. лв. повече.

 

„Най-голямо е изоставането при ДДС. От налога тази година трябваше да постъпят с 504 млн. лв. повече, а два месеца преди края на годината в хазната са влезли само 282 млн. лв. отгоре. Около 200 млн. лв. е изоставането и при данък печалба, при който т. г. има изместване на сроковете за превеждане на авансовите вноски. Вместо заложеното превишение от 89 млн. лв. в хазната до момента се отчита спад на събрания данък спрямо 2012 г. в размер на 123 млн. лв. При данъка върху доходите изоставането също е сериозно – до момента са събрани 79 млн. лв. повече, вместо заложените 200 млн. Изоставането частично се дължи

 

 

на отмяната на авансовите вноски по гражданските договори за последното тримесечие на годината. Акцизите трябва да излязат на плюс 68 млн. лв., а до момента са на минус 22 млн. лв”, коментира депутатът.

“Бюджет 2014 очевидно е правен, като първо са сметнати разходи и на тази база са написани приходите. Но демагогията, че ще се съберат с 1,4 млрд. лв. повече приходи, се разминава с реалността в рамките на 500-900 млн. лв. Проблемът е, че ако дефицитът се окаже по-голям от заложения, правителството ще трябва да го финансира или с дълг, или като вдигне данъците”, казва Диана Йорданова.