Диана Йорданова (ГЕРБ): Правителството не казва, че увеличението на пенсиите всъщност ще е 4 лв.!

„Изпълнението  на бюджета в края на май показва, че публичните финанси вече са на излишък. Твърденията, че държавата е в криза, целят да отклонят вниманието на обществото от важните теми. Обявените от премиера Орешарски мерки в социалната сфера и бизнеса са недостатъчно конкретни и много далеч от предизборните ангажименти на БСП, ДПС, Атака – партиите, подкрепящи сегашното правителство”, коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова.
“Ръст на пенсиите с около 2,5% догодина, сочат изчисленията към момента”, заяви финансовият министър Петър Чобанов.
Кабинетът ще индексира пенсиите по т. нар. „златно швейцарско правило“. „Добило широка популярност като изказ, използвано от много политици, малко от тях обаче знаят какво означава то: предвижда всяка година на определена дата пенсиите да се увеличат с 50% от натрупаната през изминалата година инфлация и 50 на сто от ръста на осигурителния доход.
Тъй като от началото на годината има някои дефлационни тенденции, мнение споделено и от финансовия министър, не е ясно какво ще се окаже в края на годината.  В най-добрия случай увеличението ще бъде с 4,00 лв. И то от Юли 2014г., забележете! Защо с толкова малко?! Нали за това критикуваха ГЕРБ, даваха обещания за 500 лв. минимална пенсия.
Защо излъгахте собствените си родители, другари?”, пита Диана Йорданова.

„Надявам се, че следващите стъпки на сегашното правителство няма да бъдат програмни декларации от рода на приетото от парламента решение. А ще бъдат конкретни законодателни инициативи, от които да последват действия по отношение на предварително поетите ангажименти на днешните управляващи. Оправданието с лошото наследство се изчерпа, така както се изчерпа доверието на хората на улицата от приоритетите, които обявявахте”, категорична е Диана Йорданова.