Дисциплинарни уволнения за трима директори на СДОТО

Под ръководството на Инспектората на МВР е извършена комплексна вътрешна проверка в бившата СДОТО във връзка с подслушванията. Проверката е разпоредена със заповед на министър Петя Първанова. Обхватът на проверката включва всички направления на дейност за периода от 1 януари до 17 април 2013 г., предаде КРОСС.

За допуснати системни нарушения на служебната дисциплина е предложено да бъде наложено дисциплинарно наказание недопускане до конкурс за израстване в категория или степен за срок от 1 до 2 години на комисар Сергей Кацаров, който по това време е директор на СДОТО, за неизпълнение на служебни задължения или заповеди е предложено да бъде наложено наказание порицание на комисар Владимир Димитров, временно назначен на длъжността директор на СДОТО и на комисар Владимир Кирилов, по това време зам.-директор на СДОТО. Това каза от парламентарната трибуна Цветлин Йовчев, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, на въпрос от Десислав Чуколов за неправомерното използване и съхранение на СРС и подслушване на граждани от МВР по времето на министър Цветан Цветанов.

„Направени са предложения за подобряване на организационно-управленската и планова дейност в дирекцията, както и отстраняване на установените пропуски, слабости и нарушения. Държавни инспектори от отдел „Контрол на управленската дейност” са включени в състава на дисциплинарно-наказващи органи и са взели участие в дисциплинарни производства срещу комисар Сергей Кацаров и комисар Радко Димитров, тогава началник на отдел Четвърти в СДОТО”, добави Йовчев.

„За него са постъпили данни, че на 28 март 2013 г. е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. И двете дисциплинарни производства са водени за нарушения, за които се налага дисциплинарно наказание уволнение. Комисар Кацаров и комисар Димитров са напуснали системата на МВР. Срещу двамата са образувани досъдебни производства”, каза още министър Цветлин Йовчев.