Домашното раждане е законно, но медицинско лице не може да присъства

“Незаконно е да присъства медицинско лице на домашно раждане, но да роди пациентка вкъщи не е незаконно”. Това заяви за сутрешния блок на бТВ д-р Румен Велев, изп. директор на „Шейново”.

„Към сегашните условия в България домашно раждане може да има, ако родилката не може да бъде транспортирана, това не може да е незаконен акт. Ако раждането в домашни условия е с цел укриване, ние разбираме за такива случаи, когато се намери изхвърлено в кофа за боклук. Третият вариант е осъзнато, желано раждане в домашни условия. Това не е незаконно, в Закона за здравето е посочено, че пациентките имат това право.”, каза той.

Ралица Димитрова от НПО „Родилница” смята, че нещата у нас откъм асистиране на родилки у дома не са организирани, „а все повече жени в България раждат вкъщи по разни причини”. Самата тя е родила в дома си и сподели, че не се е страхувало повече, отколкото да отиде в болница. Ако има усложнения, смята тя, родилката трябва да има право да се възползва от медицинска помощ, когато прецени за добре. „За съжаление нещата в България са точно толкова лоши, колкото изглеждат, от гледна точна на асистенция, това трябва да се регулира – т.е. трябва законово да се направи така, че асистенцията на медицинско лице в домашни условя да бъде възможна”, добави тя.

Правата на хората, които искат да раждат в домашни условия, са ощетени и ние сме завели жалва в Страсбург през 2012 г., каза Даниела Фъртунова, адвокат от Български хелзинкски комитет: „Жената има право да избере обстоятелствата, при които да роди”, каза тя./КРОСС/