Дончева: Ако НС върне Пеевски като депутат, нищо няма да спаси кабинета

Tatyana

Без да премахнем куклите и кукловодите, не става. Това заяви пред bTV лидерът на „Движение 21″ Татяна Дончева. Кукловодите имат възможност да диктуват партийни ръководства, депутатски листи, министри, министър – председател. Има ключово влияние на две бизнес групи – ТИМ и Корпоративна банка. Те са в много тесни връзки с БСП, ДПС и може би с “Атака”. Те имаха тесни връзки и с ръководството на ГЕРБ, добави Дончева, цитирана от Агенция Кросс.
Връзките диктуват не кой да е министър на транспорта или на здравеопазването, а кой да поеме МВР, ДАНС и т.н. Вече групировките искат да използват държавния ресурс, каза още тя.
Семейство Станишеви са много близко до Делян Пеевски и Корпоративна банка. Там връзките са много тесни и много финансови. Става въпрос за много пари”, поясни Татяна Дончева. “В БСП има голямо разделение на това кое е добро и лошо, а не “за” Делян Пеевски или против него, заяви още тя.
Дончева коментира и ситуацията в столетницата.
Ще се наложи да направим движение “Окупирай Позитано”, за да накараме Сергей Станишев да си подаде оставката. Според нея соцръководството умишлено пренебрегва исканията от цялата страна за свикване на Национален съвет, за да се обсъди обстановката в страната и действията на БСП.
Дончева рязко разкритикува сговорчивостта на Станишев за скандалните назначения на ДПС. Не можеш да предложиш Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не може да го представяш като някакъв Мел Гибсън в “Смело сърце”, възмути се тя. Според нея, ако парламентът прегази конституцията и в сряда върне Делян Пеевски като депутат, това ще взриви гражданското недоволство и вече нищо няма да може да спаси кабинета.
Дончева разказа, че част от депутатите от БСП са плакали, когато са гласували за Пеевски в парламента. “В събота имаше среща на “Позитано” с областните управители. И ръководителят на една от най-силните организации директно е казал на Станишев, че е готов да подаде оставка и да откаже предложения му зам. министерски пост, но не може да обясни на хората този срам с Пеевски”, разказа тя.
Дончева смята, че Георги Първанов има място в ръководството на БСП, но това не означава да се върне като лидер.
В ръководството на БСП има няколко души, които са много свързани със СИК и са много по-опасни от Бойко Борисов. Двама от заместниците на Станишев са от бизнес групировките, допълни тя.