Държавата върнала на фирмите 563 млн. лв. ДДС за юли

За последния месец просроченият от държавата ДДС, който се дължи на бизнеса, е намалял с над 100 млн. лв. Вчера беше съобщено, че към 1 август просроченият ДДС е 226 млн. лв., предаде КРОСС
563 милиона лева е възстановеният ДДС през месец юли, съобщиха от финансовото министерство. 93 % от фирмите са с възстановен данък под 100 хиляди лева.
Само за първите дни на август, до вчера, на фирмите е възстановен ДДС за 167 милиона лева, близо 36 милиона от тях – на фирми с данък за възстановяване под 100 хиляди лева.
От началото на юли са взети спешни мерки за отчитането и контрола на възстановяването на ДДС за бизнеса, отчетоха от Министерството на финансите.
Целта на ежедневното наблюдаване и следенето на сроковете е да не се задържат оборотни средства на фирмите и да се спести плащането на лихви за забавяне, обясняват от Министерството на финансите. И допълват, че от началото на юли ДДС се възстановява по реда на подадените справки декларации в приходната агенция, за да се спазват стриктно сроковете.
Сред мерките на финансовото ведомство е и ежемесечният анализ на невъзстановяването на ДДС и причините за забавянето, както и публикуването на редовна информация.