Евакуират жителите на Хитрино

В Хитрино предстои да бъдат предприети действия по претоварване на опасните вещества и изнасянето им на безопасно разстояние. Най-малко 5 души загинаха, над 29 бяха ранени при експлозия на цистерни с газ пропан-бутан в село Хитрино, след като товарен влак дерайлира в района на гарата тази сутрин. Установена е самоличността на загиналите, съобщава Агенция Фокус. 29 души са преминали през спешно-приемно отделение на болницата в Шумен“. От тях шестима вече се намират във Варна. 4-ма от тях са във Военномедицинска болница и 2-ма в Университетската болница „Света Марина“. Настанените във Военномедицинската академия са трима мъже и една жена с опасност за живота. Пострадалите са на възраст между 20 и 50 години
Трима души във шуменската болница са били прегледани, но не са имали нужда от хоспитализация и са освободени. В момента там има настанени 10 човека с различна степен на увреждания, които към момента не се налага или не може да бъдат хоспитализирани на друго място. Трима от пострадалите, настанени в болницата в Шумен са в тежко състояние, една жена е в критично. По-рано в здравното заведение в следствие от травмите си почина 18-годишно момче.
Десетки къщи са разрушени в Хитрино. Спасителните дейности в населеното място продължават. Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. На място са пристигнали и разследващи органи, които трябва да установят причината за тежкия. Гл. комисар Николай Николов коментира твърдението за пожарен автомобил без вода в Хитрино. Той определи информацията като абсурдна. По думите му екипите са пристигнали 16 минути, след като е подаден сигналът за инцидента. Няма пряка опасност за живота и здравето на гражданите на Хитрино, евакуирани са 40 семейства.
Премиерът Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия.
В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон.
Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.
Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.
Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.
Към Хитрино пътува и новоизбраният президент ген. Румен Радев. В Шумен пред журналисти той заяви, че трагедиите ни показват колко сме уязвими и ни напомнят, че трябва да бъдем солидарни. „Надявам се, че хората от Хитрино няма да продължават да живеят 2 години във фургони, както имаме други случаи. В момента десетки български семейства се нуждаят от материална и най-вече морална подкрепа“, каза още Радев.