Европейски ден за борба със затлъстяването

hraneneНа 19-ти май се  отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Той е учреден с цел превенция на пандемичното нарастване броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване – състояния, които се отразяват на цялостното ни здраве и влошават качеството на живота ни.

Затлъстяването и наднорменото тегло най-често могат да доведат до атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на мастите в кръвта и други, както и съкращаване на живота с около 7-10 години. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт.

Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти, информират от РЗИ – Бургас. Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване.

По данни на НЦОЗА в България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване. Борбата с наднорменото тегло не е само с козметична цел. Здравословното хранене, оптимален двигателен режим и балансиран начин на живот водят не само до хубава фигура, но и до повече здраве.