Отбелязваме Деня на Европа и Ден на победата

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

9 май е денят, в който отбелязваме и победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война. Днес се навършват 79 години от победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. като се е празнува всяка година на 9 май. След разпадането на СССР денят на Победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

Поморие ще отбележи двойния празник на 9 май (четвъртък) – Ден на победата и Ден на Европа. В 10.00 часа пред паметника на загиналите във войните поморийци (с двата снаряда в попската градинка) ще бъдат поднесени венци и цветя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *