Екоинициативата „Книги за смет“ се поведе днес в Бургас

Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“ гостува днес в Бургас.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предава килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Това се случи днес пред хипермаркет Kaufland на ул. „Янко Комитов“ и пред Пантеона в Морската градина. Събраните пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата, опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.
Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.