„ЕРА България” отчита покачване на цените на имотите

С 1400 евро се е повишила средната цена на апартаменти в София за година. Увеличение на цените на апартаментите се наблюдава също и в столиците на Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Холандия и Турция. Това обяви Антон Андонов, председател на СД на „ЕРА България“ АД, на пресконференция, на която бяха представени актуални данни за състоянието на пазара на недвижими имоти в България и останалите европейски държави през 2014 г. По данни на компанията пазарът на жилища в България се възстановява напълно и клиентите отново купуват имоти в големите градове. През 2013 г. средната цена на апартамент в София е 48 000 евро, докато през 2014 г. стига до 49 400 евро. Средната цена на квадратен метър на жилищата в град Бургас се е повишила с 2%, въпреки отлива от закупуването на ваканционни имоти. В град Варна се наблюдава спад от един процент в цената на имотите.

В края на 2013 г. средната продажна цена на жилищен имот в България е 28 000 евро, а през 2014 г. достига 29 000 евро. На европейско ниво Турция следва България със средна продажна цена на апартамент от 62 000 евро. В Швейцария се запазва тенденцията с най-скъпи жилища – 615 000 евро.

В България средният срок за продажба на жилище в края на 2013 г. е 120 дни, а по същото време през 2014 г. пада на 91 дни. Анализите в други европейски страни сочат, че най-дългия среден срок за продажба на жилище е в Португалия – 270 дни, а най-кратък е в Швеция – 50 дни. Страни като Австрия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария и Турция регистрират увеличение на времето за продажба на имот.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в България остават най-високите на европейско ниво. През 2013 г. те са 7,5% като се задържат без промяна през 2014 г. Най-нисък остава лихвеният процент в Германия – 1,2%, следван от Швейцария – 1,6% и Швеция с 1,9%.

Повишеното търсене на имоти и увеличението на броя на сделките създава нужда от професионално подготвени консултанти на недвижими имоти, които имат образование и предлагат качествено обслужване. „ЕРА България“ дава възможност на хора, които желаят да се развиват в областта на недвижимите имоти, да се включат в тяхната мрежа. Това е една допълнителна възможност за страна като България с висока безработица – 11,7% през 2014 г.
Ето защо компанията организира всяка година форума „Вечер на кариEРAта“. Събитието ще се състои на 18 февруари от 18:00 часа в зала София на НС на БЧК (бул. Джеймс Баучер 76). На „Вечер на кариEРAта“ присъстващите ще имат възможност да се запознаят с най-добрите консултанти от мрежата, да обменят идеи с тях, както и да получат отговори на въпроси от практиката.

В пресконференцията участваха още Валентина Стоева, директор Бизнес развитие в „ЕРА България” и Константин Шукеров, управител на „ЕРА Дом Имоти“ Бургас.
За „ЕРА България“:

През 2007 в България стъпва компанията ЕРА – водещa световна франчайзингова система за предоставяне на услуги на пазара за недвижими имоти. ЕРА недвижими имоти е утвърдена компания със световно признание, която започва своята дейност през 1972 г. в САЩ. Днес ЕРА има 30 000 брокери и асоциирани членове и над 2 900 офиси в САЩ, Европа и други страни по света, които предлагат първокласно обслужване. „ЕРА България“ е част от международната франчайзингова система на ЕРА, която предлага франчайзинг услуги на български фирми за създаване, развитие и управление на бизнес в областта на недвижимите имоти. От своя страна ЕРА Агенциите предлагат на своите клиенти професионални услуги при покупка, продажба или наем на имот в градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново и всички други райони в България.