Ердоган смени 10 министри заради корупция

Турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че е сменил десет от министрите си след като трима министри подадоха оставка заради корупционен скандал,съобщи Dnes.bg.

Сред сменените е министърът за Европейския съюз Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка. Сред другите заменени министри са тези на вътрешните работи, икономиката и околната среда, които вече подадоха оставка, а синовете им са задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция. Сменен е и министърът на правосъдието, Междувременно избухнаха сблъсъци между турската полиция и част от 5-те хиляди демонстранти, които се събраха в Истанбул с настояване за оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите в квартал Кадикьой, на азиатския бряг на мегаполиса. “Корупцията е навсякъде!”, “Съпротивата е навсякъде!”, скандираха демонстрантите, използвайки лозунгите от масовите антиправителствени протести, които разтърсиха Турция през първите три седмици на юни.

В социалните мрежи се разпространяват призиви за нова демонстрация срещу корупцията и премиера Ердоган в петък вечер на площад “Таксим”, който бе център на юнските протести.