Жандармерия охранява служителите на БАБХ на Граничен пункт „Капитан Андреево“

Намесата на Жандармерията се е наложила заради възникнало напрежение между инспекторите от БАБХ и представители на частната фирма „Евролаб 2011″.

Заради опит на фирмата да блокира дейността по товарене и разтоварване на пратките от Турция, на пункта са струпани стотици камиони, натоварени с хранителни продукти.

В същото време хакерска атака е сринала сайта на БАБХ, както и информационната система ВетИС, по която се идентифицират животните у нас.

ДАНС и ГДБОП вече работят по случая, а служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на земеделието Крум Недялков ще посетят пункта, за да проверят ситуацията на място.

Припомняме, че заради конфликта между частната фирма “Евролаб 2011” и инспекторите на Агенцията по храните, поне 500 камиона с храни бяха блокирани вчера на пункта, като част от тях все още са там.

През последните дни се е стигнало до физически сблъсъци между инспекторите и частната фирма

Жандармерия продължава да охранява служителите на Агенцията по безопасност на храните и да им осигурява възможност да вършат товаро-разтоварната дейност по контрола на камионите.

Днес вътрешният министър и зам.-министърът на земеделието ще проверят Граничния пункта “Капитан Андреево” и ще очертаят мерки за нормализиране на ситуацията