Жена роди след прекаран инсулт

Преди три години, Драгомира, която тогава е едва на 26 години, претърпява исхемичен инсулт. Младото семейство има момиченце, но мечтае за още едно дете.

„Направих скенер и се оказа, че няма проблем да забременея след инсулта. Когато бяхме готови за второ дете, реших да потърся акушер-гинеколог, който работи в болница „Дева Мария“ и се спрях на д-р Сибел Татарова. По нейна препоръка направих консултация пак в тази болница с невролог, както и със съдов хирург, защото имах и разширени вени“, разказва младата майка.

„Цялата бременност на Добромира протече под контрол. Назначихме специфични изследвания за тромбофилия – състояние, което се характеризира с повишена склонност към кръвосъсирване на организма и е животозастрашаващо“, обяснява д-р Татарова.

Почти през цялата бременност Драгомира провежда терапия с фраксипарин, заради риск от тромбози. Носи компресивен чорап, тъй като качва над 20 кг. Младата жена е консултирана и непосредствено преди самото раждане от съдовия хирург д-р Галин Желев.

„Разширените вени увеличават риска от белодробен тромбоемболизъм. При Драгомира направихме всичко възможно тя да роди по нормален път и нещата при нея минаха като по учебник“, допълва опитният акушер-гинеколог.

„Всичко мина много добре. Благодарна съм на д-р Татарова и на акушерка Вангелова. Три дена след раждането вече съм забравила всичко и съм готова за трето дете, което пак ще родя в болница „Дева Мария”, споделя щастливата майка, докато прегръща малката Дияна.

Загърбила тревогите и притесненията, Драгомира съветва жените с проблемна бременност да не се отказват бързо от желанието си да родят по естествен път, а да потърсят опитен лекар, на когото да се доверят. С примера си, младата жена вече е успяла да стимулира нейна приятелка, която въпреки съпътстващите усложнения по време на бременността, се надява да даде живот на детето си без операция.

„В УМБАЛ „Дева Мария” поощряваме естественото раждане и при рискови бременности. Стига да има подходящ акушерски статус и след проведена консултация със съответния специалист по екстрагенитални заболявания, дори жена с високо кръвно налягане, след ин витро или с очни проблеми може да роди нормално“, коментира началникът на Родилното отделение на болницата д-р Валентин Ирмов.

Когато забременява след ин витро процедура, Станислава се подготвя да роди сина си Теослав с цезарово сечение, заради разпространеното схващане, че в подобни случаи този метод е по-щадящ за плода.

„Д-р Ирмов, който проследи бременността ми, ме разубеди, доверих му се и съм му безкрайно благодарна – родих нормално, за около два часа и без никакви усложнения”, споделя щастливата майка.

Не по-малко доволна и признателна на екипа на Родилно отделение в университетската болница е и 30-годишната Ваня, която почти през цялата бременност страда от високо кръвно налягане.

„Последните два месеца то стана 140/100, в родилна зала скочи дори 150-160/100. Въпреки преекламсията, много исках да родя нормално. Разчитах изцяло на доктор Ирмов и съм много щастлива, че не се стигна до операция”, разказва Ваня.

„Изборът на раждане е комплексна и индивидуална оценка, която зависи най-вече от опита на самия акушер-гинеколог. Не винаги на 100 % сме сигурни, че едно раждане, дори и започнало нормално, ще завърши така, но сме длъжни да опитаме”, заключава началникът на Родилното отделение на УМБАЛ „Дева  Мария”.