Животът на 1,5 млн. българи зависи от лекарствата, отпускани по каса

И тази есен парите на здравната каса за лекарства няма да стигнат. Въпросът е разчетите да се направят така, че аптеките да не останат без пари за повече от месец.

От навременната доставка на лекарствата по каса зависи животът на милион и половина хронично болни българи. В последния си работен ден парламентът актуализира бюджетът за болниците с 225 милиона лева. Това ще позволи на НЗОК да пренасочи резерв от около 60 милиона лева за домашно лечение. Те трябва да стигнат до средата на ноември, предаде Кросс.

Иван Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК, сподели, че това е резерв за всичко, което е включено като екстрена ситуация в касата. За да бъде пренасочен за лекарства, трябва да бъде взет отнякъде. Това не е решение на проблема.

Д-р Бойко Пенков, председател на НС на НЗОК, казва че почти е гарантирано първата половина на ноември, критичен въпрос е втората половина на ноември, да не се плати през декември, а да остане за 5-6 януари.

Антон Вълев от Български фармацевтичен съюз смята, че аптеките могат да продължат да изпълняват лекарства един до максимум два периода – от 15 дни, не могат да разчитат на разсрочване от дистрибутори и производители. Дистрибуторите имат много малки финансови резерви и възможността за чакане се определя от отложеното плащане, което дистрибуторите получават от производителите, казва Тони Веков, изп. директор на дистрибуторска компания.