Жители на населени места в Бургаско на протест заради разбит път

Жители на няколко населени места в Бургаско са на протест заради разбит път. Протестиращите се събраха на разклона за кварталите „Рудник“ и „Черно море“. В недоволството се включиха и жители на съседните села Брястовец Драганово. Според хората трасето към кварталите е опасно.

„Настояваме за ремонт на пътя. Протестът е мирен. Затваря  се пътят за малки интервали от време, за да се привлече вниманието на медиите и институциите“, каза един от организаторите Пламен Георгиев.

“… Пътят е ужасно опасен. Вече хората не издържат. Над 30 години караме по този път, аз го минавам на ден по 5 пъти…

… Имаме само обещания, както винаги, нямаме нищо черно на бяло“, казаха протестиращи.

Протестиращите блокираха общинския участък, който свързва кварталите с републиканския път за Бургас. Пътят е с пропадания, асфалтът е на вълни.

“Има изготвен проект, за около 2.5 милиона лева, коментираха от община Бургас. Той е подаден през миналата година за финансиране към регионалното министерство, но парите за него не са стигнали. Очакваме финансиране оттам и тази година”, посочи заместник-кметът Чанка Коралска:

„Аз вярвам, че МРРБ , заедно с Министерството на финансите, виждат, че това е един успешен подход – по този начин да се финансират цялостно проекти за пътища и улици в общините. Разчитаме на това финансиране. Ако ние заделим само за един път 2.5 милиона от капиталовата програма, а те са, обикновено, в размер на 6-8 милиона, това означава, че ще лишим гражданите от останалите квартали и града“, каза Коралска.

Община Бургас ще направи частични ремонти през тази година, но това не удовлетворява хората и те са готови на нови протести.