Жълт и оранжев код за опасно време

Днес ще бъде много ветровито със силен и бурен северозападен вятър, който през нощта в Североизточна България ще се усилва до ураганен.

Преди обяд валежи ще има в Южна и Източна България, предимно от дъжд, по високите полета – от дъжд и сняг. След обяд сняг ще завали и в Североизточна България, а през нощта – и в югоизточните райони. Със застудяването в нощните часове за кратко там ще се образува тънка снежна покривка.

По Черноморието ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Ще е ветровито със силен и бурен вятър, който през нощта по северното Черноморие ще се усилва до ураганен. Максималните температури ще са от 11° до 13°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала, през нощта по северното крайбрежие – до около 5 – 6 бала.

За днес е определен жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите са за значителни количества дъжд и силен вятър. Очаква се понижение на температурите. Ще има условия за виелици и заледявания, отбелязаха от пътната агенция. От АПИ призоваха водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от агенцията.