Жълт код за силен вятър в Бургаска област

Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за областите Кърджали и Смолян, съобщиха от НИМХ. Очакваното сумарно количество на валежите за денонощието ще бъде до 50 – 60 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е обявен в 17 области в страната. Това са: Монтана, Враца, Ловеч, Търговище, Разград, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен, Хасково и Кърджали. В тези области ще духа умерен и силен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек.

За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Времето ще остане топло и ветровито. Ще духа южен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 12° и 17°. Около обяд от северозапад вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува студен въздух. През нощта срещу четвъртък вятърът и в източните райони вече ще е от северозапад. Облачността ще е предимно значителна. Дъжд ще вали в Югозападна България и южните райони на Родопите. В следобедните часове и през нощта срещу четвъртък от запад на изток ще превали дъжд в цялата страна. Значителни валежи до около 50 л/кв.м се очакват в южните райони на Родопите. Максималните температури в повечето места ще бъдат между 18 и 23°.