Задържаха три български кораба в Румъния за бракониерство на акула

Три български риболовни кораба са задържани в териториалните води на Румъния за незаконен улов на акула, съобщи БНР.

Корабите  са от Бургас, Варна и Каварна. Граничната полиция на Румъния и други институции са в Констанца  извършват разследване на случая.

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков потвърди, че са задържани трите български кораба на пристанището в Констанца. На тях има общо 10 български моряци, които са в добро здравословно състояние, уточни той пред БНТ.

По думите му капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове в момента се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение “Черноморски изгрев”, членовете на които са фирмите собственици на задържаните кораби. По указание на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, уточни посланик Радко Влайков. Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая.

“Били са проверени 5 български риболовни кораба. На три от тях е открит нерегламентиран улов на акула. В момента  в румънските води е забранен уловът на акула между 15 март и 15 април. При проверката, в която са участвали и български инспектори от ИАРА са установени тези количества акула “, каза пред Nova доц. д-р Ваня Стаматова, директор на ИАРА.