Започват акциите на данъчните

От утре данъчните започват с обаждания и предупреждения, ако не сме си платили налога или сме подали грешна декларация. За физическите лица, неподали данъчна декларация, глобата е до 500 лв, а за неверни данни, с цел укриване на доходи, санкцията е до 1000 лв. Крайният срок за подаване на данъчни декларации изтече на 30 април. За разлика от други години, сега данъчните ще действат много бързо и още в първите работни дни на май те ще преслушат всички, които не са се издължили към хазната в срок.

Първата стъпка е да ви позвънят по телефона, втората е официална призовка, след което до 7 дни трябва да се издължите. Крайната мярка е принудително събиране на задълженията.

“Най-често се запорират трудови възнаграждения. Разбира се има и механизми за запор на имущество, на недвижим имот. Запорите са на принципа на справедлива равностойност. Очевидно НАП няма да запорира недвижимия ви имот за 50 лв, но когато става дума за задължение за стотици левове, не е изключение заплатата да бъде запорирана”, категоричен е говорителят на НАП Росен Бъчваров пред ТВ7.

НАП ще прояви разбиране към хората с финансови затруднения или поне към тези, които наистина са останали временно без доходи. С глобата ще се разминат и всички, които са направили безобидни технически грешки, а не такива с цел да укрият данъци./КРОСС/