Започват зрелостните изпити на абитуриентите

Абитуриентите  се изправят пред последното предизвикателство на средното образование – матурите. Утре започва кампанията на държавните зрелостни изпити. Първото препитване ще бъде по Български език и литература. Два дни по-късно, на 22-ри абитуриентите ще държат и матура по предварително избран от тях предмет.

Ето какво трябва да знаят завършващите средно образование:

Днес зрелостниците трябва да получат своята Служебна бележка от учебното заведение, в което са се обучавали. В бележката се отбелязват датата, часът и училището, в което младият човек трябва да се яви на задължителния изпит. Матурите са с начален час 8.00 часа и продължителност от 4 часа.

Всеки от абитуриентите трябва да заеме мястото си 15 минути преди началото на изпита. Необходими са документ за самоличност и служебна бележка. В случай, че носят със себе си, зрелостниците трябва да предадат изключените си телефони и друга електроника на квесторите. Изпитните въпросници се попълват само с черен химикал. Завършващите могат да напуснат изпитната зала най-малко един час, след началото на изпита.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Всеки зрелостник получава и копие на изпитния вариант за съответния изпит, като има право да работи върху теста, но е задължително да отбелязва верните отговори САМО върху листа за отговори и върху свитъка за свободните отговори.

Резултатите от матурите ще станат ясни до 9-ти юни. Тези, които не са успели да издържат изпита, ще могат да се явят отново през август.

 .